I tak o to polskie stoły podbił już jakiś czas temu makaron z sosem bolońskim. Spora część z nas przekonała się już także nawet do nieco kontrowersyjnego makaronu carbonara, w którym pierwsze skrzypce gra półsurowe jajko.
Na tym nie kończy się jednak lista potencjalnych makaronowo-obiadowych rozwiązań. Dobrze wiedzą o tym w ojczyźnie makaronu, czyli we Włsozech, gdzie popularna pasta jedzona jest właściwie ze wszystkim. Także i z brokułem, co można przełożyć także i na polski grunt, pod warunkiem, że zrobi się to tak, jak należy.
Zobacz także:
Dlaczego makaron z brokułem wychodzi jak rozgotowana papka?
Brokuł świetnie nadaje się do łączenia z makaronem, ale na polskim gruncie takie zestawienie często kończy się po prostu niestrawną papką, a nie zaś daniem klasy restauracyjnej. Dlaczego? Winna jest oczywiście nasza skłonność do rozgotowywania rozmaitych składników.
Nie od dziś wiadomo, że dla Włocha nie ma nic gorszego niż rozgotowany makaron. Nie da się tu nie przyznać racji „makaroniarzom”, gdyż miękki makaron z pszenicy durum to zaprzeczenie idei makaronowych dań. Jeśli dodamy do tego także przegotowany brokuł, efekt będzie wprost koszmarny.
Jak temu zapobiec? Przygotowując sos brokułowy do makaronu koniecznie hartuj brokuły w lodowatej wodzie lub po prostu w kostkach lodu. Jak to zrobić? Oto krótki poradnik przygotowania brokułu do makaronu:
- Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem odrobiny soli.
- Brokuł podziel na różyczki, obierz zdrewniałą łodygę warzywa ze skórki, pokrój w słupki i także przygotuj do gotowania.
- Brokuł wrzuć do wody dopiero, gdy ta zacznie bulgotać. Zacznij od słupków łodygi, które gotuj najpierw same przez 1-2 minuty – są po prostu twardsze i potrzebują dłuższej obróbki termicznej. Po tym czasie wrzuć dopiero różyczki.
- Gotuj warzywo przez ok. 3-4 minuty, maksymalnie do 5 minut.
- Przygotuj w tak zwanym międzyczasie lodowatą wodę. Wrzuć podgotowany brokuł do zimnej wody i pozwól, by proces gotowania się skończył. Ostudzony brokuł „wyłów” łyżką cedzakową i odstaw do dalszego przygotowania sosu.
Jak zrobić sos brokułowy do makaronu?
Gdy masz już tak przygotowany brokuł, możesz spokojnie i bez pośpiechu przygotować przepyszny sos brokułowy do makaronu. Tutaj masz już sporą dowolność, ale najlepiej sprawdzi się prosty i klasyczny sos z dodatkiem słodkiej śmietanki.
By go przygotować podsmaż cebulkę i czosnek na oleju lub maśle klarowanym na patelni. Gdy warzywa staną się miękkie wlej śmietankę i zredukuj całość. Dodaj ugotowane, zahartowane i pokrojone brokuły. Przegotuj wszystko razem przez ok. 1 minutę, dopraw solą i pieprzem, dodaj starty twardy żółty ser i wymieszaj z ugotowanym makaronem na patelni lub w garnku. I gotowe!