Klasyczne placki ziemniaczane masz opanowane do perfekcji i już cię nic nie zdziwi, jeśli chodzi o technikę ścierania i smażenia? Pozostaje tylko jedno – rozwiń skrzydła, jeśli chodzi o dodatki. Gdy dorzucisz do masy duszone w oliwie liście młodego szpinaku i cząstki greckiego sera feta, podkręcisz nie tylko smak placków, ale także ich konsystencję. Będą pysznie wilgotne w środku, a przy tym zyskają na świeżości i uraczą domowych zjadaczy kartofli głębią smaku. Nie zapomnij dorzucić świeżego czosnku – ze szpinakiem i fetą tworzy trio idealne.

Co można dorzucić do masy na placki ziemniaczane?

Po pierwsze rozprawmy się z debatą na temat mąki. Najlepsza będzie mąka pszenna, która zawiera gluten i robi za „klej", a jednocześnie odpowiada za chrupkość placków. Niektórzy dosypują skrobię ziemniaczaną, ale nie jest ona niezbędna, jeśli wykorzystasz odpowiedni gatunek kartofli. Użyj jej, tylko jeśli korzystasz z młodych okazów, które są same w sobie mniej mączne. 

Zobacz także:

Oprócz obowiązkowych składników, czyli jajka i mąki, do masy możesz wrzucić dodatki, które podbiją smak placków, takie jak:

  • zioła – natkę pietruszki, koperek, oregano, tymianek, rozmaryn. Ciekawie sprawdzi się świeży estragon, który ma lekko anyżkowy posmak.
  • inne warzywa – na przykład cukinię, marchewkę. Dobrze zagrają tu też grzyby – pieczarki, boczniaki lub suszone (namoczone wcześniej, podgotowane i odciśnięte).
  • ser – kremowy biały lub żółty, dobrze topiący się pod wpływem gorąca. Ciekawym pomysłem będą na przykład placki ziemniaczane z mozzarellą.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem – przepis 

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g fety
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyj liście szpinaku i osusz je, najlepiej w wirówce do sałaty. Podsmaż je na oliwie ze szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Poczekaj, aż stracą objętość i odparują, odstaw je do przestudzenia. Możesz je posiekać, jeśli są spore i wolisz mieć mniejsze kawałki zieleniny w plackach.
  2. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce lub przepuść przez robot kuchenny ze specjalną nakładką do rozdrabniania warzyw. Odłóż je na sitku, żeby odsączyć je z nadmiaru wody.
  3. Połącz odciśnięte ziemniaki, czosnkowy szpinak, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dodaj pokruszony w palcach ser feta oraz przyprawy. Wymieszaj.
  4. Wykładaj porcje masy na rozgrzany olej łyżką. Lekko je rozprowadzaj okrężnymi ruchami, żeby powstały ładne, okrągłe placuszki. Smaż je na złocisty kolor.

Z czym podawać placki ze szpinakiem i fetą?

Placki ziemniaczane ze szpinakiem najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, kleksem skyru lub z lekkim sosem ziołowym (może być to połączenie jogurtu i majonezu, na przykład z natką pietruszki). Tego typu dipy przyjemnie kontrastują z chrupkością potrawy i jej za bardzo nie obciążają. Ale pasują tu również sosy na gorąco. Wielu smakoszy kartoflanych placków ucieszy się z dodatku sosu pomidorowego lub pieczarkowego. Jeśli lubisz naprawdę wyrazisty akompaniament, przygotuj sos chrzanowy na ciepło lub wykorzystaj słodko-kwaśno-pikantny sos chili.