Wiosną w ogródkach i na straganach niepodzielnie króluje rabarbar. Jego lekko kwaskowate łodygi sentymentalnie przywodzą mi na myśl popołudnia u babci - kiedyś był podstawowym składnikiem wiosenno-letniego kompotu, który mogłam wypijać codziennie w ogromnych ilościach. Moja babcia nigdy nie piekła ciasta z rabarbarem, ale takie wypieki jadłam czasem u cioci. Szczodrze okraszała kwaśne łodyżki dużą ilością kruszonki. W dorosłym życiu postanowiłam, że też znajdę przepis na idealny placek na wiosnę. Od kilku lat robię czekoladowe ciasto z rabarbarem - to nie jest klasyczne brownie, ale też ma wilgotną konsystencję, wzmocnioną charakterystycznym posmakiem bordowych łodyg.
Przepis na czekoladowe ciasto z rabarbarem
Ten placek przygotują nawet ci, którzy nie czują się mistrzami domowych wypieków. Wystarczy raptem kilka składników, nie trzeba też dużo pracy. Największego wysiłku wymaga potem oczekiwanie - moja rodzina zawsze intensywnie wyczekuje, aż ciasto będzie gotowe, nawet gdy nie zdążę jeszcze wstawić go do piekarnika.
Zobacz także:
Składniki:
- 250 g łodyg rabarbaru
- 180 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- szczypta soli do ubijania białek
- 130 g mąki
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g masła
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru umyj i obierz, a potem pokrój na kawałki o długości mniej więcej 2-3 cm.
- Czekoladę połam na kawałki, a masło pokrój. Włóż je razem do rondelka albo garnuszka z grubszym dnem.
- Rozpuść, co jakiś czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita, odstaw na bok do ostygnięcia.
- Weź jajka i oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich odrobinkę soli.
- Do drugiej miski przesiej mąkę i cynamon.
- W kolejnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Masa powinna być jasna i dość puszysta.
- Powoli wlewaj partiami roztopioną czekoladę z masłem. Krótko miksuj.
- Potem dodaj mąkę z cynamonem, delikatnie mieszając.
- Gdy masa będzie jednolita, dodaj do niej białka. Nie miksuj ani nie mieszaj za długo, jednak zadbaj o to, żeby składniki dobrze się połączyły.
- Teraz wyłóż blaszkę, tortownicę albo keksówkę papierem do pieczenia. Ja czasem używam keksówki, ale ostatnio zdecydowałam się na tortownicę o średnicy 20 cm.
- Kolejność następnego kroku zależy od ciebie - możesz albo najpierw wyłożyć na blachę pokrojone łodygi rabarbaru, a następnie zalać je masą, albo zrobić na odwrót: najpierw masa, potem ułożenie na niej łodyg.
- Ciasto z rabarbarem piecz przez około 75 minut w 180 stopniach C. Monitoruj jednak czas pieczenia - optymalny moment wyłączenia piekarnika to tzw. test suchego patyczka.
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli masz ochotę na modyfikacje w tym prostym przepisie, możesz rabarbar uzupełnić truskawkami. Dla fanów lekkiego chrupnięcia, przyjemny może okazać się dodatek odrobiny posiekanych orzechów. Cynamon możesz też połączyć z kardamonem dla bardziej korzennego posmaku.