Można nie lubić surowego czosnku bez dodatków, ale ja nie znam nikogo, kto nie lubiłby sosu czosnkowego. Pizza z takim sosem jest już polskim "klasykiem", nad którym Włosi załamują ręce. Sosik czosnkowy przydaje się również na grilla - a że idzie ocieplenie, warto rozpalić ruszt i przyszykować własny sos, bez porównania lepszy niż kupny, bo znacie wszystkie składniki i nie trzeba mu sztucznych zagęstników. Podaję ci przepis na podstawową wersję. Czym go podkręcisz, zależy od ciebie. Jeśli masz możliwość i dostęp, skorzystaj ze starszego, zimowego czosnku. Jest on bardziej intensywny w smaku niż młody. Najmocniejsze odmiany to m.in. Harnaś, Arkus i Orlik. 

W czym mój sos czosnkowy jest lepszy od gotowców?

Gotowe sosy tego typu zwykle są na majonezie, a ja od jakiegoś czasu liczę kalorie. Sos czosnkowy na majonezie potrafi być pułapką dla takich jak ja - szczególnie, że mięso czy warzywa również przed grillowaniem są marynowane w zalewach na bazie oleju. Nie mówię już o tym, że jestem łasuchem i lubię nałożyć sobie sos "z górką", również do warzyw. 

Zobacz także:

Własny sos czosnkowy przygotowuję na serku wiejskim. Po zblendowaniu z resztą składników jest idealnie kremowy - jak sos na majonezie. Łagodny w smaku śmietankowy serek z wdzięcznością przyjmuje wyraziste przyprawy. Dzięki ich kombinacji wychodzi mi sos podobny do majonezowego, z lekkim charakterystycznym kwaskiem, który podbija czosnkowy smak. Dla tego efektu obowiązkowo dodaję do niego musztardę i na pół godziny przed podaniem schładzam sos w lodówce. W tym czasie wszystkie składniki się przegryzą, a czosnek ujawni pełną moc. 

Przepis na sos czosnkowy bez majonezu

Składniki: 

  • 4-6 ząbków czosnku (w zależności od preferencji)
  • 2 opakowania (400 g serka wiejskiego)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku*
  • pieprz i sól do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź ostrożnie serek z wody. Przełóż go do wysokiego naczynia i zblenduj na gładko. 
  2. Wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj pozostałe składniki oraz sól i pieprz do smaku. Zblenduj krótko całość.
  3. Przełóż do zamykanego naczynia lub miseczki, przykryj miskę talerzykiem  lub zamknij pojemnik i schłodź w lodówce przez 30 minut.

*Szczypiorek podbije czosnkowość sosu. Jeśli masz, wykorzystaj szczypiorek czosnkowy.

Jak urozmaicić sos czosnkowy?

Taki sos czosnkowy może być też bazą do dalszych eksperymentów. Dodaj do niego zioła (koperek, oregano i natkę), świeży ogórek i dopraw, a powstaną polskie, mocno czosnkowe tzatziki. Dodaj miętę, a na talerzu z pieczystym zrobi się od razu lżej. Czosnkowo-miętowy sos będzie orzeźwiający i pikantny jednocześnie. 

Ciekawym dodatkiem będzie też awokado. W wersji ze skórką i sokiem z cytryny lub limonki oraz kolendrą, zaskoczy smakiem, seledynowym kolorem i kremowością. W takiej wersji będzie doskonały np. do tacos, quesadilli, burrito po prostu domowych wrapów bez skojarzeń z Meksykiem oraz do kanapek - szczególnie z mięsem czy wędliną.