W Polsce uważane są za chwast i deptane podczas spacerów. W Europie Zachodniej zajadają się nimi w najlepszych restauracjach. O co chodzi? Tą niepozorną rośliną są pędy chmielu, które zapewne kojarzą ci się jedynie z piwem, ale nic bardziej mylnego. Smażone na maśle będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Ale od początku, czym tak naprawdę są pędy chmielu i gdzie je znajdziesz?

Czym są i gdzie można znaleźć pędy chmielu?

Pędy chmielu nazywane są także "truflami północy", ponieważ nie tak łatwo je znaleźć, choć z wyglądu bliżej im do szparagów niż do trufli. Te najbardziej pożądane na Zachodzie to białe pędy, które osiągają zawrotne ceny, ponieważ są bardzo trudne w uprawie, a dodatkowo nie jest łatwo je przechowywać. Na obrzeżach lasów, na łąkach czy innych nieużytkach znajdziesz natomiast zielone pędy chmielu. Zwykle rośną w wilgotnych i zacienionych miejscach. Pamiętaj, by zbierać jedynie młode, zielone pędy. Te brązowe są już zdrewniałe i niesmaczne. Jeśli uda ci się je znaleźć odetnij je nożykiem i zjedz ze smakiem. Jak można je przygotować?

Zobacz także:

Czy można jeść surowe pędy chmielu?

Młode pędy chmielu, zebrane wiosną, można jeść na surowo. Smakują wtedy podobnie do kiełków. Możesz je dodać do sałatek czy surówek. Są chrupiące, ale też lekko cierpkie. Ugotowane w smaku przypominają bardziej szparagi. Nadają się do duszenia, smażenia lub pieczenia. Ich lekko orzechowy smak dobrze komponuje się z sokiem cytrynowym, orzeszkami, solą i pieprzem. Najłatwiej jest je usmażyć na maśle i podać jako dodatek do obiadu. Sprawdź przepis poniżej.

Przepis na smażone pędy chmielu

Składniki:

  • pęczek pędów chmielu
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pędy chmielu dokładnie umyj i usuń z nich nadmiar liści.
  2. Na patelni roztop masło i dodaj do niego drobno posiekany czosnek. Podsmaż go przez chwilę (uważaj, aby go nie spalić).
  3. Do podsmażonego czosnku dodaj pędy chmielu. 
  4. Usmaż je do miękkości. Przypraw je na koniec solą i pieprzem oraz posyp podprażonym słonecznikiem.

               Redakcja kuchnia.story.pl

Czy można kupić pędy chmielu?

Jeśli nie wiesz gdzie znaleźć młode pędy chmielu, ani jak ich szukać, możesz je kupić, ale do najtańszych nie należą. Za kilogram trzeba zwykle zapłacić ok. 100 zł. Znajdziesz je zazwyczaj w specjalistycznych sklepach zielarskich, choć dostępne są zwykle sezonowo. Dlatego dużo prostszym i tańszym sposobem na ich spróbowanie jest samodzielne ich znalezienie i przygotowanie, np. z przepisu powyżej.