U mnie w domu zdecydowanie dominują kluskożercy. Pyzy, pampuchy, śląskie, kopytka, szagówki, włoskie gnocchi - przy takim wyborze trudno o nudę. W grę wchodzą też oczywiście knedle. W moim rodzinnym domu mama podawała je w panierce z cukrem i cynamonem lub posypane grubo cukrem pudrem, dzięki czemu wyglądały jak pyszne pączusie. Knedle z truskawkami lubię jeszcze bardziej niż pierogi. Pod warunkiem, że są miękkie i mają soczyste nadzienie. W wersji z przepisu poniżej wychodzą idealne.
Co oznacza zasada łyżka po łyżce?
Podczas przygotowywania ciasta nigdy nie wsypuj całej mąki pszennej i ziemniaczanej naraz. Zamiast tego dodawaj ją łyżka po łyżce, wyrabiając i kontrolując gęstość masy. Zbyt duża ilość mąki w kluskach spowoduje, że będzie je trudno pogryźć i przełknąć. Dla odpowiedniej konsystencji klusek ważny jest też typ ziemniaków. Korzystaj z mączystych (typ C). Zamiast je ugniatać, najlepiej przecisnąć je przez praskę lub zmielić. Wpuścisz do nich "powietrze" Dzięki temu kluski będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
Zobacz także:
Przepis na mięciutkie knedle truskawkowe
Składniki:
- 1 i 1/2 ugotowanych do miękkości ziemniaków typu C
- 500 g truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: 2-3 gałązki bazylii lub mięty do sosu. Z owocowo-ziołowym sosem danie zrobi się lżejsze.
Sposób przygotowania:
- Wystudzone ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel na gładko.
- Przesiej mąkę pszenną i osobno mąkę ziemniaczaną.
- Dodając łyżka po łyżce każdej mąki, wyrób ciasto na jednolitą konsystencję. Powinno odchodzić od ręki bez przylepiania się.
- Uformuj z ciasta wałek i odcinaj kawałki takiej samej, ulubionej wielkości.
- Umyj owoce i obierz z szypułek. Odłóż połowę na bok, resztę wykorzystasz do klusek.
- Spłaszczaj kolejne kawałki, wciskaj do środka po 1-2 owoce i zlep brzegi. Zlep w kulkę. Nadzienie z żadnej strony nie może prześwitywać, bo kluski mogą się rozpaść.
- Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj po kilka klusek na wrzątek i gotuj po ok. 3 minuty od wypłynięcia.
- Przygotuj w międzyczasie sos: zmiksuj odłożone truskawki z dodatkiem cukru i opcjonalnie bazylii lub mięty. Podawaj kluski polane sosem.
Jeśli robisz knedle z truskawkami poza sezonem, nie rozmrażaj owoców przed użyciem. Zmrożone szybko zawijaj w ciasto i od razu gotuj.
Z czym jeszcze podawać knedle z truskawkami?
Najbardziej oczywistym, ale nie jedynym dodatkiem jest śmietana posypana cukrem. Kluski podać możesz jednak również z omastą z bułki tartej i masła i posypać cynamonem. Pasować będzie również sos truskawkowy z miętą lub bazylią, sos waniliowy lub pełna rozpusta - czekoladowy czy też karmelowy i miód. Knedle z truskawkami zgrywają się też dobrze z dżemem lub palonym, orzechowym w smaku masłem. Dodatkowo, by wzmocnić jego smak posyp je orzeszkami, np. pokruszonymi pistacjami.
Tego typu kluski zrobisz też w wersji kakaowej. Wystarczy dosypać kakao do ciasta i dodać do niego nieco więcej cukru, najlepiej pudru lub drobnoziarnistego, który szybko się rozpuści.