Kopytka bez ziemniaków to wcale nie żart. Delikatne i idealnie mięciutkie kluseczki cięte na ukos można też zrobić z zupełnie innego warzywa, które teraz kupisz za grosze na każdym targu. W tej wersji danie jest jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne, a dodatkowo wychodzi bardziej fit. Zobacz, o jaki składnik chodzi, a gdy raz spróbujesz kopytek w tej nietypowej wersji, rozdasz ten przepis całej rodzinie i wszystkim znajomym.

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Wydawać by się mogło, że każdy przepis na kopytka zaczyna się od ugotowania ziemniaków, ale można to zrobić zupełnie inaczej. Wystarczy zamienić kartofle na sezonowego kalafiora i dodać do tego żółtko jajka oraz trochę mąki, a powstanie prawdziwy przysmak. Mało kto wie, że ugotowany i zblendowany na gładkie puree kalafior to idealna baza do wszelkiego rodzaju klusek i kluseczek, a przygotowane w ten sposób kopytka są idealnie mięciutkie i smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne. 

Zobacz także:

Aby jednak masa na bazie kalafiora, żółtek i mąki była odpowiednio wyrazista, niezbędne są przyprawy, a w rej roli występują nie tylko sól z pieprzem, ale coś jeszcze. Do ciasta kalafiorowego obowiązkowo trzeba sypnąć odrobinę mielonej gałki muszkatołowej, a wtedy po ugotowaniu kopytka będą zachwycały smakiem przy każdym kęsie.

Zblendowanego kalafiora, żółtko, mąkę i przyprawy wystarczy szybko wyrobić na jednolitą, gładką masę, a jeśli chodzi o formowanie kopytek, to nie ma tu żadnych niespodzianek. Gotowe ciasto kalafiorowe roluje się jak zwykle w długie wałeczki, a potem kroi nożem na ukos. A ile gotować takie kopytka kalafiorowe? Wystarczą dosłownie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia i już można wyjmować je na talerze. 

Kopytka z kalafiora - dodatki

Tak przygotowane kopytka kalafiorowe genialnie smakują same w sobie, jednak aby zamieniły się w efektowne danie obiadowe, warto dorzucić na talerz jakiś aromatyczny sos. Do kalafiora szczególnie dobrze pasuje kremowy beszamel lub gęsty sos śmietanowy. Dobrym pomysłem będzie także sos grzybowy bądź pieczarkowy, ale w wersji na szybko można po prostu wymieszać kluseczki z gotowym pesto bazyliowym ze słoiczka.

Kalafiorowe kopytka idealnie sprawdzają się również z dodatkiem skwarek z boczku lub podsmażonej cebulki. A jeśli wolisz bardziej treściwe dania, podaj kopytka z kalafiora w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego czy wołowego lub gęstej potrawki z kurczaka. We wszystkich tych wersjach będą smakowały wyśmienicie, więc najlepiej przygotować je kilka razy i za każdym podejściem przetestować inne dodatki.