To nie jest wymyślne warzywo, które musisz szukać po sklepach z egzotycznym jedzeniem. Znajdziesz je niemal w każdym warzywniaku czy na pobliskim bazarku. O czym mowa? O starej, dobrej rzepie. Mimo że teraz jest zapomniana, to kiedyś często trafiała na stoły. Znana jest już od starożytności, a w wielu krajach była popularnym składnikiem obiadów, zanim zastąpiono ją ziemniakami. Kiedyś jadano ją głównie po ugotowaniu, a dziś najczęściej trafia do miski z surówką.

Jak smakuje rzepa?

Jeśli nigdy nie jadłeś rzepy, to pewnie zastanawiasz się, jak smakuje. Najbliżej jej do rzodkiewki i kalarepy, choć jest od nich bardziej wyrazista w smaku. Na surowo delikatnie piecze w języku, natomiast ugotowana jest zdecydowanie łagodniejsza. Surowa rzepa jest chrupiąca i dość twarda, dlatego idealnie nadaje się do surówek, sałatek, czy podgryzania z ulubionym sosem. Zanim jednak zaczniesz się nią zajadać, warto ją obrać ze skórki. Szczególnie fioletowa odmiana ma twardszą i mniej smaczną skórkę. Białą rzepę wystarczy porządnie wyszorować i można ją jeść. 

Zobacz także:

Gdzie kupić rzepę i ile kosztuje?

Rzepę białą lub fioletowo-białą dostaniesz świeżą zazwyczaj w kwietniu i maju, więc właśnie teraz warto poszukać jej w warzywniaku. Ile kosztuje? Zazwyczaj ok. 6-10 zł za kilogram. Czarna rzepa jest nieco droższa i trudniej dostępna. Jej koszt to ok. 25 zł za 1 kg. Oprócz bazarków znajdziesz ją także w sklepach internetowych lub w większych supermarketach. Rzepa to proste w uprawie warzywo, więc z powodzeniem możesz ją posiać u siebie w ogródku.

Co zrobić z rzepy?

Najpopularniejsza jest oczywiście surówka z rzepy. Tę przygotujesz, łącząc rzepę z marchewką, jabłkiem czy selerem. Jednak równie smaczna będzie ugotowana. Możesz dodać ją do zupy jarzynowej, kapuśniaku, czy przygotować z niej zupę-krem. Sprawdzi się także jako dodatek do potrawki warzywnej, zapiekanki z mięsem lub duszona z innymi warzywami. A jeśli masz młodą rzepę, to schrup ją pokrojoną w słupki z ulubionym dipem.

Przepis na surówkę z rzepą

Składniki:

  • 1 rzepa
  • 1 ogórek 
  • 2 marchewki 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obierz rzepę ze skórki i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki.
  2. Posól ją i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru soku. Dzięki temu będzie mniej ostra. Przełóż ją do miski.
  3. Marchewkę i ogórka obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj do rzepy.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do warzyw.
  5. Całość wymieszaj, dopraw jogurtem, solą i pieprzem.