Francja to królestwo naleśników. Cieniutkie jak papier crepes sprzedawane są na ulicy, z budek, w formie rożków z nadzieniem. Dobrze znane są też crêpes Suzette - płonące naleśniki z pomarańczami. W Bretanii, w północno-zachodniej Francji robi się naleśniki inne niż wszędzie. Zmień mąkę, której zwykle używasz, a również ci takie wyjdą. Powiem ci na ucho, że mi smakują nawet bardziej niż z mąki pszennej - szczególnie ze słodkim nadzieniem. Nie tylko z twarożkiem waniliowym, ale też z dżemem i miodem.
Naleśniki bretońskie - nie takie „ą-ę” jak myślisz
Naleśniki gryczane w Bretanii pojawiły się już w XIII wieku. Grykę do Francji przywieziono z wypraw krzyżowych do Azji. Wysiewano ją na polach na wszelki wypadek - gdyby wiosną uprawy pszenicy zostały zniszczone. Traktowano ją jako ziarno drugiego wyboru. Gryka rośnie szybko - od wysiewu do zbioru upływa 3 miesiące, więc zniszczone pole można było zaorać, wysiać i zdążyć jeszcze pod koniec lata zebrać plon. Pszenica potrzebuje 8 miesięcy - od listopada do sierpnia. Gryka (i jej produkty) ratowały bretońskich chłopów od głodu w kryzysowych sytuacjach.
Zobacz także:
Mąka gryczana to po prostu bardzo drobno zmielona kasza gryczana. Jeśli nie widzisz jej w sklepach, możesz zmielić kaszę w blenderze lub młynku. Do wyboru masz paloną (wtedy naleśniki będą ciemniejsze i bardziej „wytrawne”), niepaloną (placki będą delikatniejsze w smaku i jaśniejsze) lub wymieszać oba rodzaje. Ciasto z przepisu pasuje zarówno do deserowych, jak i obiadowych naleśników na słono. Jeśli chcesz przygotować wersję na słodko, dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego.
Przepis na naleśniki gryczane po bretońsku
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki w misie robota lub mikserem. Odłóż ciasto naleśnikowe na pół godziny, by odpoczęło.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju.
- Wylewaj ciasto chochelką na patelnię, rozprowadź po całej powierzchni i smaż na rumiano z obu stron. Drugą stronę smaż nieco krócej niż pierwszą.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Alternatywny pomysł na naleśniki z gryki
Istnieje jeszcze szybszy i prostszy przepis na naleśniki gryczane - bez jajek i mleka - dla alergików. Po prostu zmiksuj 1 szklankę mąki gryczanej z 2 szklankami wody (albo napoju roślinnego lub mleka, jeśli go używasz). Niezależnie od metody jaką wybierzesz, odłóż ciasto na chwilę, by odpoczęło. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, ale w tym czasie ciasto zdąży się scalić i lekko zgęstnieć. Ciastu z przepisu dodatkowo pomoże w tym siemię lniane.