Naleśniki bałkańskie to banalnie prosty i szybki przepis na smaczne i sycące danie. Taki posiłek idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia, dlatego najlepiej od razu naszykować podwójną porcję, bo z pewnością szybko zniknie z talerza.

Najważniejsze jednak są tu dodatki, bo bez dwóch wyrazistych składników nie uzyska się odpowiedniego smaku i konsystencji ciasta. Zobacz, o czym mowa i przygotuj bałkańskie naleśniki przy najbliższej okazji.

Zobacz także:

Jak zrobić naleśniki bałkańskie?

Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki, bo nie ma tu nawet oddzielnego szykowania ciasta naleśnikowego i farszu. Wszystko wrzuca się do jednej miski, zarówno mączno-jajeczną bazę, jak i smakowe dodatki. A jeśli już o "dosmaczaniu" mowa, to główną rolę w tym przepisie grają dwa wyraziste sery - bałkański i tarty parmezan. Ten drugi wszyscy raczej dobrze znają, ale pierwszy może być dla wielu nowością. Warto go jednak wypatrywać w sklepie i wrzucać do koszyka, bo jest wyjątkowo smaczny i wartościowy.

Jak smakuje ser bałkański? Jest półtwardy, biały i dość mocno słony, a na pierwszy rzut oka może nieco przypominać fetę. Jeśli więc nie znajdziesz go w swoim markecie, możesz użyć właśnie fety jako zamiennika, jednak ważne aby była to prawdziwa grecka feta w zwartym bloczku, a nie kremowe mazidło "typu sałatkowego".

A gdy masz już oba sery, wystarczy wymieszać je z mąką, jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i solą. Potem całość wałkuje się na stolnicy i formuje w kwadraty, okrągłe placuszki czy nawet trójkąciki. Na koniec zostaje już tylko smażenie na odrobinie oleju i przepyszne danie na szybko jest gotowe. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj takiej wariacji na temat klasycznych naleśników. 

Prosty przepis na bałkańskie naleśniki z serem

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 120 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 75 g sera bałkańskiego lub fety,
  • 75 g parmezanu lub innego twardego sera,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser bałkański (lub fetę) pokrusz do miski. Wbij też jajka, a następnie rozgnieć całość widelcem.
  2. Do takiej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz tarty parmezan i dokładnie zgnieść całość na jednolitą masę.
  3. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i cienko rozwałkuj.
  4. Formuj niewielkie placuszki lub trójkąty czy kwadraty i wykładaj je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. 
  5. Naleśniki bałkańskie smaż na średniej mocy palnika aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony. 

Smacznego!