Młoda kapusta to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Co roku pyszni się na wiosennych straganach, a jędrne główki aż kuszą, żeby kupić od razu większy zapas i dusić, gotować, a także... chrupać. Właśnie ten efekt chrupnięcia jest gwarancją tego, że zajadasz się właśnie najpyszniejszą surówką z młodej kapusty.
Miska aż kipi od zieleni, szczególnie jeśli podkręcisz ją dodatkowymi składnikami, które wspólnie stworzą mariaż doskonały. Mój mąż mówi, że za ten patent ktoś powinien dostać medal - podpatrzyłam go na przypadkowym kulinarnym profilu podczas scrollowania social mediów, a wszedł na dobre do naszego codziennego, wiosennego repertuaru.
Zobacz także:
Przepis na surówkę z młodej kapusty z zieleniną
Niektórych dodatkowa porcja zieleninki w surówce może przyciągnąć, a innych odstraszyć od jedzenia. Dla mnie to jednak zdecydowany atut - nie tylko dodatkowa porcja witamin, ale również wzmocnienie pięknego efektu wizualnego.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 młoda cebula dymka (razem ze szczypiorkiem)
- duża ilość koperku (najlepiej cały pęczek)
- 10 listków świeżej bazylii
- 1/2 cytryny
- pieprz
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Z młodej kapusty odetnij wierzchnie liście. Nie musisz ich wyrzucać, możesz np. wykorzystać później do zupy. Do surówki nie będą się jednak nadawać.
- Kapustę umyj, a potem drobno poszatkuj. Możesz to zrobić nożem albo przy użyciu specjalnej mandoliny, rodzaju szatkownicy.
- Przełóż poszatkowaną kapustę do dużej miski. Zasyp łyżeczką soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut, żeby warzywo puściło sok. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić liście na dłużej, wtedy kapusta jeszcze lepiej zmięknie, a surówka stanie się delikatniejsza.
- W tym czasie cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem umyj, a potem drobno posiekaj. Zasyp odrobiną cukru, aby również zmiękła.
- Gdy warzywa zmiękną, odsącz nadmiar soku i z kapusty, i z cebulki.
- Koperek i bazylię umyj, a potem drobniutko posiekaj. Dodaj do kapusty i cebuli.
- Z połówki cytryny zetrzyj skórkę na tarce na drobnych oczkach. Wyciśnij też łyżkę soku.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny do surówki.
- Teraz dodaj do surówki również oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Jeśli wolisz, możesz zupełnie pominąć dodatek tej ostatniej przyprawy. Surówka z młodej kapusty będzie wtedy znacznie łagodniejsza.
Do czego podać taką surówkę?
Surówka z młodej kapusty, wzmocniona porcją dodatkowej zieleniny, pasuje do wielu dań obiadowych. Możesz podać ją ze smażoną albo pieczoną rybą, a także właściwie z dowolnym daniem mięsnym. Uzupełni smak kotletów schabowych albo mielonych, pasuje też do pieczonych pałek z kurczaka albo skrzydełek. Ja lubię czasem pochrupać ją solo, albo połączyć z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.