Młoda kapusta to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Co roku pyszni się na wiosennych straganach, a jędrne główki aż kuszą, żeby kupić od razu większy zapas i dusić, gotować, a także... chrupać. Właśnie ten efekt chrupnięcia jest gwarancją tego, że zajadasz się właśnie najpyszniejszą surówką z młodej kapusty.

Miska aż kipi od zieleni, szczególnie jeśli podkręcisz ją dodatkowymi składnikami, które wspólnie stworzą mariaż doskonały. Mój mąż mówi, że za ten patent ktoś powinien dostać medal - podpatrzyłam go na przypadkowym kulinarnym profilu podczas scrollowania social mediów, a wszedł na dobre do naszego codziennego, wiosennego repertuaru.

Zobacz także:

Przepis na surówkę z młodej kapusty z zieleniną

Niektórych dodatkowa porcja zieleninki w surówce może przyciągnąć, a innych odstraszyć od jedzenia. Dla mnie to jednak zdecydowany atut - nie tylko dodatkowa porcja witamin, ale również wzmocnienie pięknego efektu wizualnego. 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 młoda cebula dymka (razem ze szczypiorkiem)
  • duża ilość koperku (najlepiej cały pęczek)
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1/2 cytryny
  • pieprz
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Z młodej kapusty odetnij wierzchnie liście. Nie musisz ich wyrzucać, możesz np. wykorzystać później do zupy. Do surówki nie będą się jednak nadawać.
  2. Kapustę umyj, a potem drobno poszatkuj. Możesz to zrobić nożem albo przy użyciu specjalnej mandoliny, rodzaju szatkownicy.
  3. Przełóż poszatkowaną kapustę do dużej miski. Zasyp łyżeczką soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut, żeby warzywo puściło sok. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić liście na dłużej, wtedy kapusta jeszcze lepiej zmięknie, a surówka stanie się delikatniejsza.
  4. W tym czasie cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem umyj, a potem drobno posiekaj. Zasyp odrobiną cukru, aby również zmiękła.
  5. Gdy warzywa zmiękną, odsącz nadmiar soku i z kapusty, i z cebulki. 
  6. Koperek i bazylię umyj, a potem drobniutko posiekaj. Dodaj do kapusty i cebuli. 
  7. Z połówki cytryny zetrzyj skórkę na tarce na drobnych oczkach. Wyciśnij też łyżkę soku.
  8. Dodaj skórkę i sok z cytryny do surówki. 
  9. Teraz dodaj do surówki również oliwę z oliwek i odrobinę pieprzu. Jeśli wolisz, możesz zupełnie pominąć dodatek tej ostatniej przyprawy. Surówka z młodej kapusty będzie wtedy znacznie łagodniejsza.

Do czego podać taką surówkę?

Surówka z młodej kapusty, wzmocniona porcją dodatkowej zieleniny, pasuje do wielu dań obiadowych. Możesz podać ją ze smażoną albo pieczoną rybą, a także właściwie z dowolnym daniem mięsnym. Uzupełni smak kotletów schabowych albo mielonych, pasuje też do pieczonych pałek z kurczaka albo skrzydełek. Ja lubię czasem pochrupać ją solo, albo połączyć z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.