Czy kiedykolwiek wysuszyłeś pierś kurczaka na wiór, "przeciągając" ją na patelni, czyli smażąc za długo? A następnym razem smażyłeś krócej, ale mięso nieapetycznie ociekało tłuszczem? Jeśli lubisz smażonego kurczaka i szukasz sposobu, żeby przygotować go w punkt i za każdym razem jeść pyszne, soczyste, mięciutkie i delikatne mięso, to metoda 8:8 także dla ciebie jest dobrym rozwiązaniem. Najpierw wybierz dobre mięso i zaraz zabierzemy się wspólnie za jego smażenie. 

Jak wybrać najlepszego kurczaka na obiad?

Mięso najlepiej kupować w sprawdzonym, pobliskim sklepie mięsnym. W takiej sytuacji możesz poprosić zaprzyjaźnionego sprzedawcę, żeby odłożył dla ciebie dobrej jakości kawałek. Jednak czasem nie ma takiej możliwości i zostaje np. supermarket albo inny sklep. Wtedy trzeba uważnie przyjrzeć się produktom. Świeża pierś z kurczaka powinna mieć jasnoróżowy kolor, nie może mieć także żadnych nalotów ani przebarwień. Jeśli zauważysz wyraźne białe, poprzeczne paski, może to oznaczać, że do paszy, którą karmiono drób, dodawano antybiotyki i hormony. Zawsze lepiej wybrać mniejsze, zwarte filety niż wyraźnie przerośnięte. 

Zobacz także:

Jeśli decydujesz się na zakup mięsa na wagę, zwróć także uwagę na jego zapach. Jeśli nie jest świeży, wybierz inny kawałek. Gdy natomiast masz do wyboru mięso pakowane różnych marek, zwracaj uwagę na oznaczenia oraz certyfikaty jakości, które otrzymuje dany producent. Należą do nich certyfikaty BRC i IFS, które zapewniają wysoką jakość mięsa. Sposób hodowli drobiu również ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Najlepsze będzie mięso kurczaków zagrodowych lub z wolnego wybiegu. W przypadku mięsa cena zwykle idzie za jakością - na najtańsze, mocno przecenione kawałki niekoniecznie warto się skusić. 

Jak usmażyć pierś kurczaka metodą 8:8?

Skoro masz już świeżą pierś kurczaka, czas ją przyrządzić. Do usmażenia mięsa będziesz potrzebował kawałka papieru do pieczenia. To jest właśnie sposób na to, żeby dało się smażyć mięso krótko, a przy tym zachować jego soczystość i nie pozwolić mu wchłonąć zbyt dużej ilości gorącego tłuszczu.

Pierś z kurczaka najpierw dokładnie natrzyj przyprawami. Możesz użyć gotowej mieszanki albo dodać takie przyprawy, na jakie właśnie masz ochotę. Poza oczywistą solą i pieprzem polecam zestaw klasyczny:

  • papryka słodka mielona – nadaje kolor i lekki aromat
  • czosnek granulowany lub świeży – wzmacnia smak, dodaje ostrości 
  • suszony tymianek lub rozmaryn – idealnie pasują do piersi z kurczaka

A jeżeli wolisz orientalne smaki wypróbuj np.:

  • suszony imbir 
  • płatki chili 
  • mieloną kolendrę 
  • mielony kumin (kmin rzymski)

Kiedy mięso jest już doprawione, każdy filet zawiń szczelnie w papier do pieczenia. Na patelni rozgrzej tłuszcz i gdy będzie gorący, zacznij smażyć kurczaka. Najpierw z jednej strony przez 8 minut (pod przykryciem), a następnie z drugiej, również 8 minut. Ten czas dotyczy małej piersi z kurczaka, jeśli masz większy kawałek, trzeba będzie go smażyć nieco dłużej, żeby nie był surowy.

Następnie wyłączcie gaz pod patelnią, ale zostawcie na niej mięso jeszcze na ok. 1 minutę, żeby odpoczęło. Dzięki sposobowi z papierem do pieczenia cała wilgoć pozostaje w środku, kurczak jest dosmażony i nie ocieka tłuszczem.