Ostatnio na komunii na Śląsku natknęłam się na szarlotkę na spodzie z czerstwego chleba. Ten spód robił w cieście wspaniałą robotę. Nie tylko trzymał miękki, wilgotny farsz. Ciekawie kontrastował też ze słodyczą jabłek, podkręcając ją jednocześnie. Zainspirowało mnie to. Poszukałam, pogrzebałam, poeksperymentowałam i znalazłam również krem do ciast z takiego pieczywa. O ile jeszcze przy szarlotce można było wpaść, że spód jest chlebowy, o tyle tej masy nikt nie skorzysta z suszonymi w kuchni resztkami. Wygląda, pachnie i smakuje jakby luksusowo. Zaskakuje też na plus stabilnością, puszystością i prostotą przygotowania. A także uniwersalnością.

W jakich deserach sprawdza się chlebowy krem do ciast?

Dzięki swojej teksturze i konsystencji krem nadaje się do wielu deserów (a także do wcinania prosto z pucharka, z dodatkami - np. pokruszonymi ciasteczkami czy owocami. Chlebowym kremem do ciast przełożysz: 

Zobacz także:

  • biszkopt
  • wafle i krakersy w ciastach i deserach na zimno
  • tort 
  • karpatkę i inne ciasta oraz ciastka na bazie parzonego ciasta (w tym ptysie czy eklery)

Wykorzystasz go też do nadziewania tartaletek, babeczek, rurek czy do zdobienia wierzchu cupcake'ów. 

Podstawowy przepis możesz wzbogacić o kakao, orzechy i inne bakalie czy też pozostawić go jasnym i dodać tylko wyprażone na złoto wiórki kokosowe. Dzięki temu będą mieć bardziej wyrazisty smak. Możesz też, zamiast cukrem waniliowym, zaromatyzować go np. skórką z pomarańczy, sokiem z cytryny, olejkiem pomarańczowym lub odrobiną wody różanej i podać w pucharkach, posypany płatkami róż i pistacjami - w stylu orientalnym.

Przepis na krem z czerstwego chleba

Składniki:

  • 3 czerstwe pszenne bułki
  • 750 ml zimnego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo, opcjonalnie:

  • 2 łyżki kakao
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 40 g posiekanych namoczonych wcześniej daktyli lub rodzynek
  • 40 g posiekanych ulubionych orzechów lub migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Podziel bułki na mniejsze kawałki i zalej zimnym mlekiem. Odłóż na 10 minut, by namokły. Gdy będą miękkie, dodaj oba cukry, a także opcjonalne dodatki. Zblenduj na gładką masę.
  2. Przełóż do garnka i podgrzewaj ok. 7 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź całkowicie.
  3. Gdy masa na krem do ciasta będzie już wystudzona, utrzyj osobno miękkie masło na puszystą, jasną masę. 
  4. Dodawaj po 1 łyżce chlebowej masy, ciągle miksując. 

Używaj od razu lub schłodź w lodówce. Po wymieszaniu z masłem i schłodzeniu krem stanie się jeszcze gęstszy i aksamitny.

Co jeszcze można zrobić z czerstwego chleba? Zagraniczne inspiracje

Czerstwy chleb, który daje się jeszcze pokroić, nadaje się nie tylko do kotletów - jako sypka bułka czy do ustabilizowania mięsnej masy. Obeschnięte pieczywo nadaje się też do sałatki toskańskiej panzanella. Kawałki takiego chleba moczyło się wg starego, tradycyjnego przepisu w occie balsamicznym i łączyło z pomidorami oraz czerwoną cebulą. Możesz też wykorzystać grzanki i zamiast namaczać chleb, podać chrupiące pieczywo do takiej prostej sałatki i doprawić octem balsamicznym dopiero na końcu.

Czesi robią z niego kotlety: namaczają taki chleb, odciskają i łączą z jajkami, czosnkiem, tartą cebulą i przyprawami, w tym obowiązkowo kminkiem i majerankiem. Austriacy przerabiają takie pieczywo na knedle: do namoczonego w mleku i odciśniętego chleba dodają cebulę, jajka, gałkę muszkatołową, sól i sporo natki do smaku, a następnie gotują ok. 8-10 minut od wypłynięcia.