Jeśli fasolkę przegotujesz, straci smak i kolor, a na talerzu rozpadnie się w dłoniach. Zbyt twarda nie nadaje się do jedzenia. Żółta i zielona fasolka różnią się strukturą, dlatego trzeba gotować je osobno i przez inny czas. Nie wrzucaj ich razem do garnka, jeśli chcesz uzyskać idealny efekt. A przecież dobrze ugotowana fasolka potrafi być pyszną, lekką przekąską lub dodatkiem do ziemniaków i jajka sadzonego. Sprawdź, ile gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną, by zachować smak, kolor i odpowiednią jędrność.
Żółta fasolka szparagowa – delikatna i szybka
Żółta fasolka ma cieńsze strąki i delikatniejszy smak, dlatego gotuje się ją krócej, by nie straciła swojej lekkości. Wrzucaj ją do osolonego wrzątku i, jeśli chcesz wydobyć więcej smaku, dodaj odrobinę cukru. Gotuj przez 5 do 7 minut (zwykle 6 jest w sam raz) do miękkości, ale nie za długo. Młode fasolki mogą być gotowe już nawet po 4 minutach, dlatego koniecznie sprawdź je za pomocą widelca. Po odcedzeniu od razu przelej zimną wodą. Dzięki temu nie rozpadnie się i zachowa swój jasny, apetyczny kolor. Pod koniec gotowania możesz dorzucić do garnka kawałek masła lub odrobinę soku z cytryny. Fasolka będzie miała wtedy delikatniejszy, maślany smak i piękny kolor.
Zobacz także:
Zielona fasolka szparagowa – bardziej wyrazista
Zielona fasolka jest twardsza i ma intensywniejszy smak, dlatego potrzebuje trochę więcej czasu podczas gotowania. Gotuj ją tak samo jak żółtą w osolonej wodzie, możesz też dodać szczyptę cukru, by podkreślić smak. Czas gotowania to około 10 do 12 minut, w zależności od grubości strąków. Młode krócej, starsze dłużej. Po ugotowaniu zahartuj ją zimną wodą, wtedy zachowa piękny, zielony kolor i sprężystą strukturę. Jeśli przesadzisz z czasem, zrobi się miękka i straci swój apetyczny wygląd.
Jak i ile gotować fasolkę szparagową na parze?
Fasolkę szparagową możesz też ugotować na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania fasolki, dzięki temu zachowuje więcej witamin i nie traci koloru. Żółtą fasolkę gotuj przez ok. 7-8 minut, natomiast zieloną przez 10-12 minut. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku:
- Włóż fasolkę do sitka lub specjalnego koszyczka do gotowania na parze.
- Umieść nad wrzącą wodą, tak żeby nie dotykała tafli.
- Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości, sprawdzaj widelcem.
- Po ugotowaniu od razu ją przelej zimną wodą, dzięki czemu zachowa kolor i nie będzie się rozgotowywać.
Fasolkę szparagową możesz też ugotować w szybkowarze. Czas gotowania to 2-3 minuty od momentu nabicia ciśnienia. W tym przypadku zarówno żółta, jak i zielona fasolka będą gotowe w tym samym czasie.