Domowy kisiel zrobisz niemal z każdych owoców. Nadadzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Tych drugich nie musisz nawet wcześniej rozmrażać. Wykorzystaj owoce sezonowe: truskawki, borówki lub maliny. Taki kisiel robiła mi moja prababcia, a teraz ja robię go swoim dzieciom. Zjadają, aż im się uszy trzęsą. Nigdy już nie wrócę do sklepowego proszku.

Domowy kisiel owocowy, który zawsze wychodzi

Przepis na domowy kisiel jest tak prosty, że właściwie nie wiem, co mogłoby się w nim nie udać. Nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jedyne, o czym warto pamiętać, to dokładne mieszanie kisielu podczas łączenia owoców z mieszanką wody z mąką ziemniaczaną. Jeśli nie będziesz szybko mieszał całości, to kisiel i tak wyjdzie. Mogą się w nim jedynie pojawić białe kluchy z mąki, które bardziej wpływają na wygląd deseru aniżeli na jego smak. Jeśli wolisz gładki kisiel bez kawałków owoców, to zblenduj je na papkę przed dodaniem mąki. Mrożone owoce zagotuj, gdy zmiękną, przełóż je do blendera, zmiksuj i ponownie przelej do garnka, i jeszcze raz zagotuj. Następnie dodaj mąkę rozrobioną z wodą. 

Zobacz także:

Słodycz kisielu zależy od tego, jakich owoców użyjesz. Do kwaśnych porzeczek możesz dodać łyżkę cukru więcej, a przy słodkich truskawkach, całkowicie go pominąć. Smak kisielu dobrze podbija dodatek soku z cytryny. Na poniższą proporcję wystarczy 1 łyżka, aby zbalansować jego słodkość. 

Przepis na domowy kisiel owocowy

Składniki:

  • 300 g mieszanki owoców świeżych lub mrożonych (truskawki, porzeczki, borówki, maliny, jagody, itp.)
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka przełóż mrożone owoce (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Jeśli używasz świeżych, to wcześniej je umyj, usuń z nich ogonki i pokrój na mniejsze kawałki (np. truskawki).
  2. Zalej je 1 szklanką wody, dodaj do nich cukier i wstaw na gaz. Zagotuj je. Świeże owoce gotuj przez ok. 5 minut, aby puściły sok. Natomiast mrożone kilka minut więcej.
  3. W miseczce rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Gdy owoce będą miękkie, wlej do nich mąkę z wodą. Cały czas mieszaj kisiel, aż zgęstnieje. Gdy tylko zakipi, możesz go zdjąć z palnika i podawać. Jeśli kisiel będzie za rzadki (co czasami zdarza się przy mrożonych owocach, które mogą mieć glazurę z wody), to dodaj do niego dodatkową łyżkę mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dokładnie całość mieszaj, aby nie zrobiły się mączne grudki.
  4. Kisiel podawaj od razu po ugotowaniu. Możesz udekorować go kawałkami świeżych owoców.