Ten bardzo popularny płyn zwykle ląduje w zlewie, ale warto spojrzeć na niego inaczej. To nie tylko zwykłe resztki pozostałe w słoiku, ale też skarbnica cennych wartości, którą nasze babcie znały na wylot. Kiedyś nic się nie marnowało i warto wrócić do takich przyzwyczajeń, szczególnie w przypadku tego produktu, bo to prawdziwa perła w kuchni. Zobacz, o czym mowa i poznaj wszystkie walory tego kuchennego „odpadku”, a gwarantujemy, że już nigdy go tak po prostu nie wylejesz.
Płynna perełka z dna słoika
Wiele osób co roku szykuje własne przetwory, a prym wiodą tu bez wątpienia domowe ogórki kiszone. Zapasy takich chrupiących warzyw przygotowuje się latem, aby potem móc zajadać się nimi przez całą zimę, ale wszyscy zapominają o tym, co zostaje po nich na dnie słoików. Okazuje się, że mętna i słona woda z ogórków kiszonych to fantastyczny naturalny napój oraz cenny składnik, który przydaje się podczas codziennego gotowania.
Zobacz także:
Taki fermentowany płyn nie tylko świetnie smakuje ale zawiera też cenny kwas mlekowy, który przynosi szereg korzyści dla całego organizmu. Przede wszystkim jest to naturalny wspomagacz trawienia, ale świetnie wspiera też odporność. Nie każdy jednak lubi tak mocne smaki, ale wcale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z tego płynu, bo można go wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.
Jak wykorzystać wodę z ogórków kiszonych w kuchni?
Niektórzy lubią popijać ją wprost ze słoika, ale to niejedyny sposób, aby skorzystać z jej właściwości. Wodą ogórkową można też stosować do zaprawiania zup i wcale nie chodzi tu tylko o tę ogórkową. Taki dodatek wspaniale podkręci też żurek, barszcz czy szczawiową. Nie wolno jednak przesadzać z ilością i wystarczy dolać dosłownie pół szklaneczki na całkiem spory garnek zupy.
Oprócz tego taki płyn warto jest też dodawać do wszelkiego rodzaju marynat. W tej roli sprawdza się wprost idealnie, bo nie tylko dodaje mnóstwo smaku i aromatu, ale też zmiękcza mięso i sprawia, że staje się ono idealnie kruche. W taki sposób można szykować zarówno mięsa do pieczenia i smażenia, jak i te przeznaczone na grilla.
Ponadto sok z ogórków kiszonych fantastycznie podkręci smak sosów do sałatek i można go z powodzeniem używać jako zamiennika octu. W takich sosach trzeba już jednak uważać na dodawanie soli, bo sam sok z ogórków kiszonych jest już bardzo słony i łatwo można przesadzić. Najlepiej dodawać więc stopniowo, dosłownie po 1 łyżeczce i na bieżąco próbować smaku dressingu.