Racuchy to jedno z takich dań, które przypominają dzieciństwo. Często smażyły je nasze mamy i babcie, ale ten smak i puszystość niestety jakoś trudno jest odtworzyć we własnej kuchni.

Aby osiągnąć taki efekt, najlepiej wybrać przepis na racuchy z ziemniakami i choć początkowo może to brzmieć dziwnie, to zdecydowanie warto spróbować. Wbrew pozorom to właśnie dodatek ziemniaków sprawia, że placuszki wychodzą genialnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. 

Zobacz także:

Jak zrobić racuchy z ziemniakami?

Racuchy drożdżowe najczęściej przygotowuje się na słodko, ale wcale nie znaczy to, że nie pasują do nich ziemniaki. Wszystko dlatego, że ten dość nietypowy składnik dodaje się do środka ciasta, aby je nawilżyć i uzyskać większą delikatność. Oczywiście kartofle trzeba najpierw ugotować i przecisnąć przez praskę, a najlepiej sprawdzą się tutaj nie te świeżo odcedzone z wody, tylko takie z poprzedniego obiadu.

Przepis na takie racuchy jest więc genialnym sposobem na wykorzystanie takich resztek zalegających w lodówce i stworzenie z nich całkowicie nowego przysmaku. 

Co będzie jeszcze potrzebne? Oprócz ugotowanych ziemniaków potrzebujesz tylko jajek, mąki, drożdży i trochę śmietany. Przyda się także olej lub smalec do smażenia oraz ulubione dodatki na wierzch placuszków. Takie racuchy ziemniaczane można jeść zarówno na słodko, jak i na słono, więc tutaj wybór należy już do każdego z osobna. Zobacz poniżej dokładny przepis i spróbuj odtworzyć go we własnej kuchni. 

Prosty przepis na racuchy z ziemniakami

Składniki:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 średnie jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz drożdże do miseczki i wymieszaj je z letnim mlekiem oraz 1 łyżką mąki. Całość odstaw na około 10-15 minut.
  2. W tym czasie wybij jajka do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję bez żadnych grudek. 
  4. Śmietanę utrzyj z żółtkami, a następnie dodaj do tego rozczyn drożdżowy i ziemniaki. Dosypuj stopniowo mąkę, ciągle mieszając ciasto, aby było jednolite.
  5. Na koniec ubij białka jaj na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ziemniaczaną masą drożdżową. 
  6. Tak przygotowane ciasto wykładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki. 
  7. Racuchy z ziemniakami smaż na średniej mocy palnika tak długo, aż będą rumiane z każdej strony. 
  8. Gorące racuszki podawaj z ulubionymi dodatkami lub tylko oprósz je cukrem pudrem. 

Smacznego!