Nie ma najmniejszych wątpliwości, że najlepszy deser na wiosnę i lato to właśnie lody. W lodziarniach i budkach można znaleźć dziesiątki przeróżnych smaków, ale jedna gałka takiej przyjemności potrafi sporo kosztować.

Czasem jest to nawet 8 czy 9 złotych za jedną porcję, a przy wyjściu na lody całą rodziną robi się z tego spora sumka. Lepiej więc samodzielnie przygotować domową wersję za ułamek tej ceny. Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na idealnie kremowe lody o kultowym smaku, który robi furorę we wszystkich lodziarniach. 

Zobacz także:

Jak zrobić domowe lody z 3 składników?

Aby przygotować pyszne domowe lody wystarczy tylko śmietanka kremówka i słodzone mleko skondensowane. Najpierw trzeba ubić schłodzoną śmietankę, a potem dolewać do niej stopniowo słodkie, gęste mleczko i wymieszać całość. W ten prosty sposób z tego duetu powstanie idealnie puszysta i aksamitna baza, którą można potem "dosmaczać" na wszystkie sposoby.

A co warto dodać do domowych lodów? Sprawdzą się tu oczywiście wszelkie ulubione owoce, a także posiekane orzechy czy kawałki czekolady, ale prawdziwy przysmak uzyskasz, gdy dorzucisz do lodowej masy pokruszone ciasteczka oreo. W ten prosty sposób powstanie zimny deser o modnym smaku, za który w budkach trzeba zapłacić grube pieniądze. 

Jedyne, o czym trzeba pamiętać w tym przepisie, to trzymanie się odpowiednich proporcji śmietanki do mleka skondensowanego. Poniżej znajdziesz gramatury tych dwóch podstawowych składników, a jeśli chodzi o ciasteczka, to możesz już ich sypnąć tyle, ile lubisz. Oczywiście im więcej takiego chrupiącego dodatku, tym mocniej wyczuwalny będzie smak ciastek, jednak nie przesadzaj w drugą stronę, aby zbyt mocno nie zagęścić lodów. 

Prosty przepis na domowe lody oreo 

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 300 g ciasteczek oreo

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno.
  2. Następnie stopniowo wlewaj do śmietanki mleko skondensowane i połącz całość na jednolitą masę. 
  3. Ciasteczka oreo pokrusz na małe kawałki (w blenderze lub tłuczkiem do mięsa) i dodaj do masy, a potem już tylko lekko ją przemieszaj.
  4. Gotową masę przelej do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4-5 godzin.
  5. W tym czasie kilka razy przemieszaj lody, aby równomiernie się schłodziły i nabrały odpowiedniej konsystencji. 
  6. Wyjmij lody z zamrażarki na około 10-15 minut przed planowanym podaniem, aby dobrze się nakładały do rożków czy pucharków.

Smacznego!