Tradycyjne kotlety mielone potrafią wyjść suche, szczególnie jeśli do ich zrobienia użyjesz niewłaściwego mięsa. Schab czy szynka nie nadają się na mielone, podobnie jak piersi z kurczaka. Dobre mielone wychodzą z lekko tłustego mięsa, dlatego warto wybrać karkówkę lub łopatkę. Przerosty tłuszczu sprawią, że mięso po usmażeniu czy gotowaniu nadal pozostanie soczyste. Innym sposobem na soczyste kotlety jest dodanie do nich warzyw. Jakie się sprawdzą?
Soczyste kotlety z dodatkiem warzyw
Do kotletów mielonych możesz zetrzeć na tarce marchewkę, kawałek surowej dyni czy też dodać poszatkowaną kapustę. Sprawią one, że mięso po upieczeniu będzie bardziej wilgotne, a jednocześnie delikatnie zmieni kolor. Mielone z marchewką czy dynią będą miały lekko pomarańczową barwę, natomiast dodatek buraka nada im różowy kolor. Warzywa w smaku zwykle są jedynie delikatnie wyczuwalne. Dodaje się ich niewiele w porównaniu do ilości mięsa. Oprócz powyższych warzy nadadzą się także wszystkie zielone liście: szpinak, natka pietruszki lub garść rukoli zapewnią soczystość kotletom. Co jeszcze można do nich dodać?
Zobacz także:
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią
W maju do kotletów dodaję cukinię. Ta, jest teraz idealna, ponieważ ma miękką skórkę, której nie trzeba obierać i bardzo mało pestek. Późnym latem większe cukinie lepiej obrać ze skórki, a także pozbawić pestek, dopiero wtedy nadają się do starcia do kotletów. Pamiętaj, aby startą cukinię odcisnąć z nadmiaru płynów przed dodaniem do mięsa. Inaczej kotlety mogą wyjść zbyt wodniste i rozpaść się podczas smażenia na patelni. Wystarczy odcisnąć je w dłoniach lub na sicie. Niewielka ilość soku może w niej pozostać. Mielone z cukinią warto doprawić ulubionymi przyprawami, aby miały bardziej wyrazisty smak. Cukinia jest dość neutralna w smaku, więc dobrze się skomponuje z suszoną papryką słodką i ostrą, tymiankiem i odrobiną chili.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na oliwie, aż stanie się szklista. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Jeśli masz dużą, starszą cukinię, to obierz ją i wydrąż środek przed tarciem. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru wody.
- Następnie do miski włóż mielone mięso, cukinię i przestudzoną cebulę. Dodaj całe jajka oraz sól i pieprz, a także 5-6 łyżek bułki tartej. Wyrób je na gładką masę.
- Rękami uformuj z mięsa niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe będą złote i chrupiące z wierzchu.