Tradycyjny przepis na ogórki małosolne to dobrze znany klasyk, ale bez zaskoczeń. Ot, woda, sól, czosnek i koper lub koperek. Niektórzy dodają jeszcze kawałek chrzanu, który wzmacnia smak i aromat warzyw. Zamiast niego możesz zastosować też inny zaskakujący dodatek. Wszyscy będą pytać, co się zmieniło, bo różnica na plus będzie wyczuwalna. 

Czym podkręcić smak ogórków małosolnych?

Oprócz czosnku i kopru, a zamiast chrzanu wrzuć do każdego słoika po 2 plasterki imbiru. Dzięki niemu ogórki będą pachnieć przyjemniej niż zwykle - z cytrusową nutką. Przetwory staną się też lekko pikantne, a przy tym bardziej orzeźwiające w smaku. Zrobisz małosolne idealne do sałatek, chłodnika i do chrupania solo lub przegryzania jako przekąskę między kolejnymi daniami. Jeśli chcesz, by zrobiło się jeszcze ciekawiej i azjatycko, do każdego słoika możesz też dorzucić po 1 plasterku limonki lub cytryny. 

Zobacz także:

Podaję przepis na próbną partię. Zrób choć jedną, a w kolejnej serii tylko pomnożysz wszystkie składniki. Sposób i długość kiszenia pozostają bez zmian - już za 2 dni zjesz pyszne ogórki. Tuż po umyciu ogórków warto wymoczyć je przez ok. 2 godziny przed kiszeniem w zimnej wodzie. Zahartujesz je w ten sposób: po ukiszeniu będą bardziej chrupiące. 

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • woda
  • sól (1 łyżka na każdy litr wody)
  • po 2 plastry imbiru na słoik
  • 3-4 gałązki kopru
  • po 3 ząbki czosnku na słoik

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę i wsyp sól, zagotuj, mieszając, aż sól się rozpuści i wystudź. 
  2. W międzyczasie wyszoruj dokładnie ogórki i wymocz je przez 2 godziny w zimnej wodzie, najlepiej z lodem.
  3. Ułóż je ciasno w słoikach.*
  4. Umyj imbir, ale nie obieraj go ze skórki. Pokrój w plasterki i włóż do każdego słoika po 2 sztuki. Podziel też równo koper i czosnek między słoiki. 
  5. Zalej solanką ogórki. Przykryj każdy słoik wieczkiem, ale nie dokręcaj. Po 2-3 dniach przetwory będą gotowe. 

*Zanim włożysz ogórki do słoików, warto też odciąć końcówki i zrobić na nich krzyżyk ostrzem noża. Odcięcie końcówek sprawi, że nawet mocniej nawożone ogórki na pewno nie wyjdą gorzkie, a dzięki nacięciom warzywa szybciej przenikną smakiem zalewy. 

Jak wybrać najlepsze ogórki na małosolne?

Wszyscy wiedzą, że kisi się ogórki gruntowe. Warto jednak wybrać jak najlepsze. Wybieraj niewielkie lub średnie sztuki bez uszkodzeń i wklęśnięć czy przebarwień i plam, podobnej wielkości. Szybciej się ukiszą i wchłoną smak zalewy. Miłośnicy kiszonek polecają szczególnie odmiany ogórków:

  • cezar
  • polan
  • prymus

Ogórki na małosolne powinny też być dość smukłe, mieć dość cienką skórkę, wydłużony kształt oraz jak najmniejsze gniazda nasienne (im większe gniazda i grubsze ogórki, tym bardziej wodniste ci wyjdą - nie będą chrupać).