Miłośnicy deserów dzielą się na tych, którzy przepadają za miękkimi, pulchnymi ciastami drożdżowymi czy biszkoptowymi oraz takich, którzy najbardziej lubią kruche i chrupiące wypieki. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie to pewnie słodkości z rumianą kruszonką często pojawiają się w twojej kuchni. Ta idealna powinna być chrupiąca, ale w żadnym wypadku twarda, tylko idealnie rozpływająca się w ustach. Jak uzyskać taki efekt? Najlepiej trzymać się złotej proporcji 3x50, a wtedy kruszonka z pewnością wyjdzie jak z najlepszej cukierni. 

Jak zrobić kruszonkę, która zachwyca chrupkością?

Wszyscy wiedzą, że do przygotowania kruszonki potrzebne jest tylko masło, mąka i cukier, ale nie każdy zna idealne proporcje tego cukierniczego trio. W sieci i książkach kucharskich można znaleźć wiele różnych przepisów, a wiele z nich opiera się na znanej metodzie 3:2:1. Takie ciasto kruche jest jednak dobre na spód do ciast, a niekoniecznie na samą kruszonkę. W tym przypadku znacznie lepiej trzymać się prostej zasady 3x50, czyli stosować po 50 g mąki, cukru i masła. Do tego jeszcze tylko 1 jajko i najpyszniejsze chrupiące drobinki będą gotowe w mgnieniu oka. 

Zobacz także:

Warto też zaznaczyć, aby nigdy nie wymieniać masła na margarynę, bo niestety efekt nie będzie taki sam. Wszyscy wiemy ile kosztuje teraz kostka masła i margaryna jest znacznie tańszym zamiennikiem, jednak jeśli już decydujesz się na pieczenie, to lepiej nie iść na skróty, bo zarówno smak, jak i konsystencja kruszonki nie będzie dobra.

Jeśli natomiast chodzi o cukier, to najlepiej sięgnąć po ten w formie pudru. Nie tylko łatwiej będzie go wymieszać z resztą składników, ale zniknie także problem wyczuwalnych drobinek. Ewentualnie sprawdzi się także drobny cukier do wypieków, ale te największe kryształki lepiej zostawić do innych przepisów. 

Do czego pasuje kruszonka?

Tak przygotowana domowa kruszonka będzie przepyszna sama w sobie, więc nie musi być tylko dodatkiem do sernika czy szarlotki. Wystarczy tylko wysypać do blachy ulubione owoce, przykryć je porządną warstwą takich drobinek ciasta i zapiec, a powstanie genialny deser. Takie sezonowe owoce pod kruszonką to najlepszy pomysł na szybki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości lub coś, co zaspokoi nagłą ochotę na słodkie. 

A jeśli masz nieco więcej czasu i cukierniczego zapału, koniecznie przygotuj ciasto drożdżowe z kruszonką lub małe bułeczki z tym dodatkiem. W tym momencie roku szczególnie polecamy drożdżówki z truskawkami lub rabarbarem, które w piekarnikach potrafią kosztować po kilkanaście złotych za sztukę, a w domu za tę cenę można przyszykować ich pełną blachę.