Jogurtowe ciasta są proste do przygotowania i nie wymagają specjalnych składników. Wystarczy dorzucić do nich sezonowe owoce, a efekt wow masz gwarantowany. W sezonie na rabarbar piekę z nim tyle ciast, ile się da. Sezon trwa krótko, więc staram się go wykorzystać maksymalnie. Poza tym lubię ten kwaskowaty smak, który świetnie balansuje słodycz ciasta. A samo ciasto wychodzi puszyste, lekkie, idealne na Dzień Matki lub do popołudniowej kawy. Oprószone cukrem pudrem na pewno zachwyci obdarowaną.

Dodatek do ciasta jogurtowego

Do klasycznego ciasta jogurtowego dodaję 3 łyżki serka ricotta. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne, wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Serek ricotta możesz w takiej samej proporcji zamienić na gęstą śmietanę lub jogurt naturalny. Z każdym z tych dodatków ciasto wyjdzie równie pyszne. Pamiętaj jedynie, aby przed dodaniem ich do ciasta, ogrzać je do temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie podczas pieczenia i unikniesz zakalca.

Zobacz także:

To ciasto możesz również przygotować z kruszonką. Wystarczy, że połączysz mąkę, masło i cukier w proporcji 2:1:1. Gotową kruszonkę wyłóż na rabarbar. Piecz tak samo, czyli przez 1 godzinę w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Jogurtowe ciasto z rabarbarem udekorowałam na koniec cukrem pudrem, choć sprawdzi się również cytrynowy lukier.

Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ricotty
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj rabarbar. Umyj go i pokrój na centymetrowe kawałki. Posyp go 2 łyżkami cukru i odstaw. Dzięki temu delikatnie zmięknie.
  2. Następnie zrób ciasto jogurtowe. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubij je na jasną i puszystą pianę, która powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Dodaj do niej jogurt i ricottę (powinny być w temperaturze pokojowej) oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło wraz ze skórką otartą z 1 cytryny. Całość wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz ją za pomocą łopatki.
  3. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu ułóż rabarbar (bez soku, jeśli taki powstał). Piecz ciasto jogurtowe przez 1 godzinę w 180 stopniach. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe udekoruj cukrem pudrem, przesianym przez sito.