Jogurtowe ciasta są proste do przygotowania i nie wymagają specjalnych składników. Wystarczy dorzucić do nich sezonowe owoce, a efekt wow masz gwarantowany. W sezonie na rabarbar piekę z nim tyle ciast, ile się da. Sezon trwa krótko, więc staram się go wykorzystać maksymalnie. Poza tym lubię ten kwaskowaty smak, który świetnie balansuje słodycz ciasta. A samo ciasto wychodzi puszyste, lekkie, idealne na Dzień Matki lub do popołudniowej kawy. Oprószone cukrem pudrem na pewno zachwyci obdarowaną.
Dodatek do ciasta jogurtowego
Do klasycznego ciasta jogurtowego dodaję 3 łyżki serka ricotta. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne, wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Serek ricotta możesz w takiej samej proporcji zamienić na gęstą śmietanę lub jogurt naturalny. Z każdym z tych dodatków ciasto wyjdzie równie pyszne. Pamiętaj jedynie, aby przed dodaniem ich do ciasta, ogrzać je do temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie podczas pieczenia i unikniesz zakalca.
Zobacz także:
To ciasto możesz również przygotować z kruszonką. Wystarczy, że połączysz mąkę, masło i cukier w proporcji 2:1:1. Gotową kruszonkę wyłóż na rabarbar. Piecz tak samo, czyli przez 1 godzinę w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Jogurtowe ciasto z rabarbarem udekorowałam na koniec cukrem pudrem, choć sprawdzi się również cytrynowy lukier.
Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ricotty
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- 3 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rabarbar. Umyj go i pokrój na centymetrowe kawałki. Posyp go 2 łyżkami cukru i odstaw. Dzięki temu delikatnie zmięknie.
- Następnie zrób ciasto jogurtowe. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubij je na jasną i puszystą pianę, która powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Dodaj do niej jogurt i ricottę (powinny być w temperaturze pokojowej) oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło wraz ze skórką otartą z 1 cytryny. Całość wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz ją za pomocą łopatki.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu ułóż rabarbar (bez soku, jeśli taki powstał). Piecz ciasto jogurtowe przez 1 godzinę w 180 stopniach. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe udekoruj cukrem pudrem, przesianym przez sito.