W sezonie na truskawki zawsze przygotowuję zapas domowych przetworów. Nie ma nic przyjemniejszego, niż sięgnięcie zimą do spiżarki po kuszący słoiczek. Moje córki mogłyby wyjadać łyżeczką bez żadnych dodatków, ale zazwyczaj serwuję go z naleśnikami lub francuskimi tostami na śniadanie. Mam przy tym gwarancję dobrego składu - gotowy dżem kupiony w sklepie często ma długą listę składników podanych na etykiecie. W przypadku domowej wersji, składniki są tylko 3: owoce, cukier i kluczowy dodatek, zapewniający głęboki kolor.

Co dodać do dżemu, by truskawki zachowały swój kolor?

Dodatkiem, który zapewnia przetworom z truskawek piękną barwę, jest sok z cytryny albo limonki. Niektórzy sugerują zastąpienie go kwaskiem cytrynowym, który również daje podobny efekt. Kwaśny składnik nie tylko wzbogaci smak dżemu, ale również sprawi, że przetworzone truskawki będą miały intensywny, rubinowy kolor. Należy dodać go niezwłocznie po zasypaniu owoców cukrem. Potem trzeba odstawić całość na kilka godzin, aby truskawki puściły sok. Pamiętaj, aby nie gotować masy zbyt długo. Wydłużanie tego procesu sprawia, że piękny odcień może zniknąć i to pomimo dodania soku z cytryny.

Zobacz także:

Jak przygotować dżem truskawkowy z sokiem z cytryny?

Sam proces przygotowania truskawkowego dżemu z kwaśnym dodatkiem jest bardzo prosty. Nawet tym, którzy nie mają jeszcze wielkiej wprawy w przyrządzaniu domowych przetworów, nie powinien przysporzyć większych trudności.

Składniki:

  • 750 g cukru
  • 2,5 kg truskawek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (albo limonki)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pozbaw szypułek.
  2. Potem pokrój na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki albo ósemki.
  3. Owoce umieść w dużym garnku i zasyp je cukrem. Potem polej sokiem wyciśniętym z cytryny albo limonki.
  4. Teraz odstaw truskawki na kilka godzin, aby puściły sok. Ja zazwyczaj zostawiam je na co najmniej 4 godziny, ale najlepiej jest obserwować, kiedy pojawi się sok.
  5. Potem sok należy odlać, ale nie musisz go wylewać. Możesz z odlanego cukru z sokiem przygotować np. syrop do rozcieńczania.
  6. Owoce pozbawione soku najpierw gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając. Zaczekaj, aż masa nieco zgęstnieje.
  7. Gotowy dżem przekładaj do wyparzonych słoików, które szczelnie zakręcaj i odstawiaj natychmiast do góry dnem, aby się zawekowały.

Co można dodać do dżemu poza sokiem z cytryny?

Co innego można dodać do dżemu truskawkowego, aby ciekawie podkręcić jego smak? Wiele osób wrzuca odrobinę innych owoców sezonowych, np. borówek albo malin. Moja babcia z kolei zawsze szykowała dżem truskawkowo-rabarbarowy - te dwa wiosenne frykasy tworzą tutaj idealną kombinację. Możesz pokusić się o dodatek gorzkiej czekolady. A jeśli chcesz uzyskać przetwory z lekko korzennym aromatem, dodaj do owoców cynamon.