Nie od dziś wiadomo, że w świecie kawiarni, cukierni i lodziarni wyborami klientów rządzą zazwyczaj rozmaite mody. W końcu wszyscy dziś chyba już zajadamy się pistacjowymi smakołykami zgodnie z szalonym trendem na dubajskie słodycze.

Moda z bliskowschodnim sznytem wciąż jeszcze trwa, jednak wszystko wskazuje na to, że kiedyś także podzieli los innych trendów – takich jak na przykład szał sprzed paru lat na tzw. dalgona coffee, czyli na kawę ubijaną do postaci kremu wraz z cukrem. Kto o niej jeszcze pamięta?

Zobacz także:

Jak będzie z nową kawiarnianą modą, czyli tegorocznym hitem – orange espresso? Tego jeszcze nie wiadomo. Nic nie szkodzi jednak, by samemu spróbować, czy ten napój jest wart tak dużego zamieszania, które od jakiegoś czasu powstało wokół niego.

Co to jest orange espresso?

W największym skrócie orange espresso to po prostu mieszanka czarnej, mocnej kawy i soku pomarańczowego, ewentualnie z dodatkiem lodu tak naprawdę w dowolnych proporcjach, w zależności od własnych upodobań.

Kawa z kwaśnym cytrusowym sokiem na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjnym pomysłem, ale już jeden łyk wystarcza, by zrozumieć, że to udane połączenie. Wiedzą o tym zwłaszcza pozostający za pan brat z trendami młodzi ludzie, którzy nie szczędzą grosza na orange espresso w drogich kawiarniach. 

Ile kosztuje orange espresso?

Rzućmy więc okiem na ceny w Warszawie. Na pierwszy ogień idzie kawiarnia The Hot Spot Cafe przy ulicy Mińskiej. Orange espresso kosztuje tam 25 zł i jest to zdecydowanie najdroższa pozycja w menu jeśli chodzi o napoje. Podobne kwoty należy płacić za kawę z sokiem w innych miejscach w stolicy.

Z kolei kawiarnia Rozbawieni Family Cafe, która mieści się w podwarszawskim Józefowie (ul. Sikorskiego) oferuje ten sam napój za 22 zł. To także najdroższy napój proponowany przez baristów pracujących w tym miejscu. Taniej zamówić można tam np. tonic espresso, a w tej samej cenie można pokusić się o inny hit ostatnich miesięcy, czyli matchę latte.

Jedno jest więc pewne. Tak wygórowana cena wskazuje, że na pewno warto spróbować przygotować pomarańczową kawę we własnym domu. To nie tylko okazja do przetestowania swoich umiejętności, ale także rzecz jasna okazja do zaoszczędzenia paru złotych.

Jak zrobić orange espresso?

Przygotowanie pomarańczowej kawy nie powinno nikomu nastręczyć większych trudności. Jedyna czynność wymagająca tu większej uwagi to umiejętne wlanie kawy do soku cienką strużką, w celu wytworzenia efektowych warstw przy podawaniu tego chłodzącego i ożywczego napoju w przezroczystej szklance.

By orange espresso nabrało cech napoju serwowanego w drogiej kawiarni, przygotuj bazę, czyli właśnie espresso w ekspresie lub w kawiarce. Do tego wykorzystaj świeżo wyciskany sok z 1 pomarańczy. Wrzuć do niego 1-2 kostki lodu, a następnie dodaj ostudzoną kawę. Ozdób szklankę plastrem pomarańczy i hit baristów z 2025 roku gotowy!