Wiralowa dalgona coffee ma te same składniki co klasyczny napój – kawę, cukier, mleko. Ale przyrządza się ją w sposób niezwykły, nie wystarczy zalać wrzątkiem. Istotne jest, żeby wykorzystać rozpuszczane granulki. Tylko dzięki nim trik się uda. Przy odpowiedniej werwie i niewielkim nakładzie pracy powstanie niesamowicie puszysta pianka, która unosi się na mleku niczym obłoczek na niebie. Sprawdź, jak zrobić kawę po koreańsku i zaserwuj ją sobie w ciepłe dni lub na deser. 

Na czym polega sekret dalgona coffee?

Kluczową techniką jest ubijanie, a proporcja do zapamiętania to 1:1:1. Bierzesz po równo gorącej wody, kawy rozpuszczalnej i cukru. Rozrabiasz ręcznie za pomocą rózgi lub miksujesz i dzieje się magia. Składniki, które na chłopski rozum nie powinny się spienić, zmieniają się w jasny, puszysty krem, który konsystencją przypomina bezę przed upieczeniem. Dlaczego tak się dzieje? To za sprawą substancji zwanej melanoidyną, która wytwarza się podczas wypalania kawy. To dzięki niej powstaje crema na filiżance dobrze zaparzonego espresso. Znajduje się też w kawie rozpuszczalnej i to jej zasługą jest to, że można stworzyć piankowe dalgona coffee. Ten puch w kolorze karmelu zostaje ustabilizowany przez cukier, podobnie jak dzieje się to w przypadku masy na bezę. Teraz, gdy znasz już sekret stojący za idealną kawą po koreańsku, sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku.       

Zobacz także:

Jak zrobić kawę po koreańsku?

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 170 ml mleka
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Wlej zimne mleko do wysokiej szklanki (naczynie też możesz schłodzić wcześniej w lodówce, zwłaszcza gdy przyrządzasz napój w upał).
  2. Umieść kawę, cukier i wodę w misce. Wymieszaj. Następnie ubij za pomocą rózgi, elektrycznej trzepaczki lub miksera. Możesz też użyć spieniacza do mleka. Po kilku minutach powstanie puszysta i stabilna pianka, która będzie przypominać białka ubite na sztywno z cukrem.
  3. Wrzuć kostki lodu do mleka. Na wierzch wyłóż łyżeczką kawową piankę. Serwuj od razu. Co prawda pianka jest stabilna i nie trzeba się obawiać, że szybko opadnie, jak to bywa w przypadku śmietany, ale napój najlepiej smakuje dobrze zmrożony. 

Wariacje na temat kawy dalgona

Z proporcjami do kawy po koreańsku co prawda nie warto kombinować, bo złota zasada 1:1:1 jest kluczowa, ale za to możesz eksperymentować z dodatkami. Przede wszystkim z łatwością zmienisz zimny napój na wersję wegańską. Wystarczy, że użyjesz mleka roślinnego, na przykład owsianego, ryżowego lub migdałowego. Ciekawym pomysłem jest zmieszanie mlecznej bazy (zarówno krowiej, jak i wegańskiej) z pastą lub esencją waniliową. W prosty sposób otrzymasz wtedy smakową mrożoną kawę. Jeśli lubisz korzenne aromaty, możesz oprószyć piankę odrobiną cynamonu lub mieszanką przypraw z imbirem i goździkami. Jako posypka sprawdzi się również kakao.