Przepis na chmurkowe ciasto bez mąki zawiera same podstawowe składniki. Nie ma tam nic, czego byś nie znalazł w domu lub w najbliższym osiedlowym spożywczaku. Nie do wiary, że można osiągnąć tak spektakularny efekt niewielkim nakładem pracy, czasu i za tak niewielkie pieniądze.

Sposób przygotowania pod pewnymi względami przypomina sernik. Ciasto-chmurka rośnie w piekarniku jak suflet, czyli po prostu przerasta formę. Nie opadnie pod warunkiem, że wszystko zrobisz zgodnie ze wskazówkami. Tu nie ma co kombinować i wymyślać. 

Zobacz także:

Jak zrobić ciasto-obłoczek bez drożdży i proszku do pieczenia?

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta chmurkowego powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij jajka z lodówki na minimum 30 minut przed przygotowaniem, by zdążyły odtajać. Zamiast mąki ciasto wiąże skrobia. Możesz użyć ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dzięki niej po upieczeniu jest też wyjątkowo delikatne. W przekroju przypomina wyrośniętą, puszystą drożdżówkę.

Za puszystość odpowiadają dobrze ubite jajka: żółtka z serem połączone ze sztywną pianą. Wymieszaj je. jakbyś robił sernik: delikatnie, za pomocą szerokiej szpatułki, łopatki lub dużej łyżki i partiami. Rób to na raty, by „przebić” piany - by nie straciła powietrza i puszystości. Piana, podobnie jak przy suflecie, zmienia to ciasto w obłoczek. 

Ciasto piecz koniecznie w kąpieli wodnej (jak sernik) i także podobnie jak sernik powoli studź - przy uchylonych drzwiczkach aż do osiągnięcia temperatury pokojowej. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się za bardzo rumienić, nakryj go folią aluminiową. Pieczenie w kąpieli wodnej, z efektem sauny w środku, sprawia, że ciasto jest superwilgotne. 

Przepis na chmurkowe ciasto bez mąki

Składniki (na formę o śr. ok. 20-22 cm):

  • 250 g serka śmietankowego (np. mascarpone lub kremowego sera na sernik) w temp. pokojowej
  • 5 dużych jajek w temp. pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml mleka w temp. pokojowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka i żółtka. 
  2. Zacznij nagrzewać piekarnik do 160 st. C. Wyłóż formę papierem do pieczenia, boki posmaruj lekko masłem. 
  3. Ubij w misce na gładką masę serek śmietankowy, żółtka i skrobię. 
  4. W osobnej misce ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy zacznie sztywnieć, stopniowo wsypuj 100 g cukru pudru, jednocześnie miksując - na gładką i sztywną pianę. 
  5. W 3-4 partiach wmieszaj delikatnie łyżką lub łopatką pianę z białek do zmiksowanej masy serowej. 
  6. Przełóż ciasto do formy, a formę włóż do większego naczynia żaroodpornego. Zalej ostrożnie gorącą wodą do połowy wysokości blaszki (by woda nie dostała się do ciasta).
  7. Piecz 50-60 minut w temp. 160 st. C. Po upieczeniu studź ciasto chmurkowe bez mąki jak sernik: przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  8. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj bez dodatków lub z owocami, np. truskawkami lub borówkami. 

Smacznego!