Ptasie mleczko kojarzy się przede wszystkim z lekkością i subtelnością. I taki właśnie jest ten deser bez pieczenia – pianka jest delikatna, puszysta, rozpływająca się w ustach, z nienachalną nutą wanilii. Wieńczy ją lśniąca polewa czekoladowa, która pęka pod zębami z cichutkim chrupnięciem jak z reklamy najlepszych słodyczy. Wręcz zaskakujące jest to, że te wspaniałości można zrobić bez większego problemu samodzielnie. Trzeba tylko zadbać o porządne ubicie pianki i uzbroić się w cierpliwość – deser musi się chłodzić przez minimum 2 godziny. 

Jak uzyskać puszystą piankę?

Cała tajemnica idealnego domowego ptasiego mleczka kryje się w odpowiednim ubiciu białek jajek. Pamiętaj o kilku kwestiach, dzięki którym pianka będzie puszysta i stabilna:

Zobacz także:

  • Oddzielając białka od żółtek, zachowaj jak największą ostrożność. Pianka nie ubije się dobrze, jeśli białka nie będą całkiem „czyste". Pamiętaj także, żeby używać umytego i dobrze osuszonego naczynia oraz sprawdzić, czy końcówki miksera nie są zabrudzone. 
  • Zanim zaczniesz ubijać białka, przygotuj sobie żelatynę. Musi być przestudzona, zanim dodasz ją do pianki.
  • Ubijaj pianę na wysokich obrotach miksera przez około 3 minuty. Przerwij, gdy tylko stanie się gęsta. Nie przedłużaj ten czynności niepotrzebnie.
  • Dodawaj cukier stopniowo. Po każdej wsypanej porcji miksuj masę, żeby rozpuścić kryształki. 
  • Nie pomijaj żelatyny. Jest ona niezbędna, żeby pianka na domowe ptasie mleczko była stabilna. Inaczej podcieknie wodą i opadnie. 

Jeśli chcesz, możesz jeszcze połączyć białka z bitą śmietaną. Pianka będzie wtedy nieco „cięższa", ale bardziej kremowa. 

Domowe ptasie mleczko – przepis

Składniki:

Pianka:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Wyłóż foremkę o wymiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. 
  2. Rozgrzej w rondelku masło, cukier, kakao i śmietankę. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj łyżkę żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
  3. 2 łyżki żelatyny rozpuść w 100 ml wrzątku. Przestudź. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier, łyżka po łyżce, za każdym razem krótko miksując masę. Zobaczysz, że staje się gęsta i błyszcząca
  4. Wmieszaj do pianki cukier waniliowy i sok z cytryny.
  5. Dodaj żelatynę do masy z białek. Krótko zmieszaj, używając miksera ustawionego na najwyższe obroty. 
  6. Wyłóż piankę do przygotowanej foremki. Wyrównaj ją. Wierzch polej wystudzoną polewą czekoladową. Rozsmaruj ją ostrożnie.
  7. Wstaw ptasie mleczko do lodówki na minimum 2 godziny, żeby całkiem stężało. Pokrój w kwadraciki przed podaniem. 

Jak można udekorować ptasie mleczko?

Chociaż ładnie prezentuje się tak po prostu, kiedy naśladuje sklepowe słodycze, można je też dodatkowo ozdobić. Świetnie sprawdzi się na przykład roztopiona biała czekolada (lub różowy ganache). Stwórz za jej pomocą cienkie wzorki – możesz użyć w tym celu łyżeczki lub szprycy. Dopóki polewa nie zastygła, warto udekorować ptasie mleczko różnymi posypkami, na przykład wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukiereczkami lub liofilizowanymi owocami.