Są odmiany jabłek wprost stworzone do szarlotki. Szara reneta, antonówka czy ligol to właśnie jedne z nich. Nie rozpadają się podczas pieczenia i tworzą zwarte nadzienie. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Możesz wtedy wykorzystać dowolne jabłka, ale przypilnuj czas ich smażenia przed dodaniem do szarlotki. Jeśli dobrze odparujesz je z nadmiaru soku, to nie będą potrzebowały żadnego dodatku i pozostaną gęste i zwarte. Jeśli jednak wciąż będą wodniste i płynne, to uratują cię 3 łyżki tego proszku.
Jak zagęścić jabłka do szarlotki? Dosyp kisiel lub budyń
Najprostszym sposobem na uratowanie jabłek do szarlotki jest dosypanie do nich budyniu lub kisielu. Gdy skończysz je smażyć, do jeszcze gorących wsyp przez sitko 2-3 płaskie łyżki kisielu lub budyniu w proszku. Cały czas mieszaj jabłka, aby rozprowadzić go dokładnie w całej masie. Uważaj też, aby nie powstały ci grudki (stanie się tak, jeśli nie wymieszasz go zbyt dokładnie lub nie przesiejesz przez sitko, tylko wsypiesz całość od razu do jabłek). Do szarlotki sprawdzi się budyń waniliowy lub śmietankowy, a kisiel cytrynowy. Do jabłek często dodaje się sok z cytryny, aby zrównoważyć ich smak, dlatego kisiel o tym smaku będzie bardzo dobrym wyborem.
Zobacz także:
Mąka ziemniaczana i inne dodatki do jabłek
Neutralnym smakowo dodatkiem do jabłek jest mąka ziemniaczana. Dodaj ją w ten sam sposób do jabłek, co budyń czy kisiel. Wystarczą 2 łyżki na 1,5 kilograma owoców. Jabłka z dodatkiem mąki po upieczeniu stworzą zwartą masę, która troszeczkę będzie konsystencją przypominała tę budyniową. Nadzienie jabłkowe będzie się dobrze kroić, pozostanie zwarte i nie wypłynie z ciasta. Jeśli jednak nie chcesz używać mąki ziemniaczanej, to mam dla ciebie jeszcze dwa sposoby. Oba od mojej babci.
Do usmażonych jabłek możesz też dodać 2-3 łyżki kaszy manny albo bułki tartej, które wchłoną nadmiar płynu i sprawią, że masa będzie gęstsza i bardziej zawarta. Taka ilość bułki i kaszy nie będzie wyczuwalna w smaku szarlotki. Nie będzie jej też widać. Zobacz, jak krok po kroku zrobić nadzienie jabłkowe do szarlotki z budyniem.
Przepis na nadzienie jabłkowe z dodatkiem budyniu w proszku
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
- Przełóż jabłka do garnka, dodaj do nich cukier, cynamon i sok z cytryny.
- Całość duś, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka odparują i staną się gęste.
- Na koniec oprósz je budyniem w proszku przesianym przez sito. Jabłka wymieszaj i wyłóż na ulubione ciasto kruche.