Jakie desery najbardziej lubią dzieci? Najlepiej oddać byłoby tutaj głos właśnie najmłodszym, jeśli nie ma ich właśnie na podorędziu, trzeba zdać się na intuicję. A ta podpowiada jedno – słodkości powinny być… słodkie, delikatne, lekkie i takie, które można jeść bez końca! Mus truskawkowy na bazie śmietanki zdecydowanie spełnia te wszystkie kryteria.
Jak przygotować mus truskawkowy na dziecięcy bal?
Co zrobić, by nieco przedłużyć trwałość musu truskawkowego, a także sprawić, by nie rozpłynął się w niekontrolowany sposób w trakcie podawania na kinderbalu? Najprostszym rozwiązaniem będzie tutaj oczywiście zastosowanie sprawdzonego zagęstnika, jakim od lat na polskich stołach jest już żelatyna.
Zobacz także:
I wcale nie chodzi w tym przepisie o to, by uzyskać raczej toporny efekt galaretki. By mus truskawkowy pozostał musem, a nie zmienił się w charakterystyczną sztywną piankę, koniecznie uważaj z ilością żelatyny. Wystarczą 3 płaskie łyżeczki na ok. pół kilograma świeżych owoców i 200 g słodkiej śmietanki.
Przepis na mus truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- 1 kubeczek śmietanki kremówki 30% (200 g)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (ok. 12 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania frużeliny truskawkowej, która będzie służyła za bazę deseru, a także jego wykończenie.
- Truskawki obierz z szypułek, wypłucz, a potem wrzuć do garnka. Gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia i zmiksuj na głądką masę.
- W międzyczasie zalej żelatynę 2-3 łyżkami wody (letniej, nie gorącej), wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
- Wlej napęczniałą żelatynę do zmiksowanych, jeszcze ciepłych truskawek i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok do ostudzenia, pilnując jednocześnie, by truskawkowa masa z żelatyną nie zaczęła tężeć.
- W innym naczyniu ubij za pomocą miksera słodką śmietankę. By ubijanie szło łatwiej, zadbaj o dobre schłodzenie śmietany. Pod koniec ubijania dodaj do środka cukier puder.
- Wymieszaj ubitą słodką śmietankę z truskawkową masą, ale zostaw ok. 5-10% truskawek do przyozdobienia pucharków.
- Wymieszaną masę śmietanowo-truskawkową nakładaj do dowolnych naczyń. Na wierz wykładaj pozostawioną masę.
- Przykryj folią spożywczą pucharki lub inne naczynka, do któryś wlałeś masę. Odstaw do lodówki do pełnego stężenia na kilka godzin.
- Podawaj ze świeżą truskawką, kleksem ubitej śmietany i odrobiną świeżej mięty.
Smacznego!