Jakie desery najbardziej lubią dzieci? Najlepiej oddać byłoby tutaj głos właśnie najmłodszym, jeśli nie ma ich właśnie na podorędziu, trzeba zdać się na intuicję. A ta podpowiada jedno – słodkości powinny być… słodkie, delikatne, lekkie i takie, które można jeść bez końca! Mus truskawkowy na bazie śmietanki zdecydowanie spełnia te wszystkie kryteria. 

Jak przygotować mus truskawkowy na dziecięcy bal?

Co zrobić, by nieco przedłużyć trwałość musu truskawkowego, a także sprawić, by nie rozpłynął się w niekontrolowany sposób w trakcie podawania na kinderbalu? Najprostszym rozwiązaniem będzie tutaj oczywiście zastosowanie sprawdzonego zagęstnika, jakim od lat na polskich stołach jest już żelatyna.

Zobacz także:

I wcale nie chodzi w tym przepisie o to, by uzyskać raczej toporny efekt galaretki. By mus truskawkowy pozostał musem, a nie zmienił się w charakterystyczną sztywną piankę, koniecznie uważaj z ilością żelatyny. Wystarczą 3 płaskie łyżeczki na ok. pół kilograma świeżych owoców i 200 g słodkiej śmietanki.

Przepis na mus truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek 
  • 1 kubeczek śmietanki kremówki 30% (200 g)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny (ok. 12 g)
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania frużeliny truskawkowej, która będzie służyła za bazę deseru, a także jego wykończenie.
  2. Truskawki obierz z szypułek, wypłucz, a potem wrzuć do garnka. Gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia i zmiksuj na głądką masę.
  3. W międzyczasie zalej żelatynę 2-3 łyżkami wody (letniej, nie gorącej), wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
  4. Wlej napęczniałą żelatynę do zmiksowanych, jeszcze ciepłych truskawek i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok do ostudzenia, pilnując jednocześnie, by truskawkowa masa z żelatyną nie zaczęła tężeć.
  5. W innym naczyniu ubij za pomocą miksera słodką śmietankę. By ubijanie szło łatwiej, zadbaj o dobre schłodzenie śmietany. Pod koniec ubijania dodaj do środka cukier puder.
  6. Wymieszaj ubitą słodką śmietankę z truskawkową masą, ale zostaw ok. 5-10% truskawek do przyozdobienia pucharków.
  7. Wymieszaną masę śmietanowo-truskawkową nakładaj do dowolnych naczyń. Na wierz wykładaj pozostawioną masę.
  8. Przykryj folią spożywczą pucharki lub inne naczynka, do któryś wlałeś masę. Odstaw do lodówki do pełnego stężenia na kilka godzin.
  9. Podawaj ze świeżą truskawką, kleksem ubitej śmietany i odrobiną świeżej mięty.

Smacznego!