Kiedy mam dostęp do świeżych i młodych warzyw, najchętniej zajadam je na surowo, bo nie dość, że są smaczne, to w tej formie korzystam ze 100% ich wartości odżywczych. Jednak druga moja myśl to zawsze: może je ukisić? Pakuję nowalijki do słoików nie tylko na zimę. Krótko kiszone, czyli małosolne warzywa, mają ten walor, że nie muszę ich odstawiać do spiżarki, tylko po paru dniach mam pyszną i zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Białe różyczki kalafiora można ukisić praktycznie dokładnie tak samo, jak ogórki gruntowe. Jednak poza podstawowymi przyprawami, warto pokusić się o dodanie czegoś ekstra. Co przygotować, żeby otrzymać najlepszy kalafior małosolny w słoiku?
Jakie dodatki do kalafiora małosolnego?
W zależności od tego, czy lubisz pikantne czy łagodniejsze smaki oraz oczywiście od tego, co masz pod ręką, możesz zdecydować się np. na:
Zobacz także:
- młode liście niektórych drzew, w tym: malin, czarnych porzeczek, dębu lub chrzanu – liście zawierają garbniki, dzięki którym warzywo pozostanie idealnie chrupiące
- jagody jałowca – poza właściwościami konserwującymi i prozdrowotnymi, dodają kiszonce charakterystycznego smaku
- kawałek korzenia kurkumy – dzięki niej kalafior małosolny zyska apetyczną barwę (ewentualnie możecie też użyć sproszkowanej kurkumy)
- plasterki świeżej papryczki chili – jeśli kochasz pikantne smaki, nie żałuj tego dodatki (możesz też sypnąć płatki chili do słoika)
- kawałek korzenia imbiru – żółty korzeń doda zalewie przyjemnie korzennego, lekko ostrego smaku
Ja ostatnio zdecydowałam się na ten ostatni dodatek. Kalafior małosolny wyszedł absolutnie przepyszny, nie tak pikantny, jak z chili, ale również delikatnie szczypał w język. Polecam!
Przepis na kalafior małosolny z imbirem
Składniki:
- 1 nieduża główka młodego kalafiora
- po 2 ząbki czosnku na każdy słoik
- po 1 łodydze kopru na każdy słoik
- po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
- po 4 kuleczki pieprzu ziarnistego na każdy słoik
- po 10 ziaren gorczycy na każdy słoik
- ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru na każdy słoik
Na solankę:
- ok. 1 litr wody
- 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
Sposób przygotowania:
- Oczyść kalafior z liści.
- Podziel głąb na niewielkie różyczki. Przemyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
- W garnku przygotuj zalewę. Rozpuść sól w gorącej wodzie. Odstaw ją do ostygnięcia.
- Przygotuj litrowe słoiki. Wyparz je i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Obierz korzeń imbiru (najłatwiej łyżeczką!) i podzielcie na mniejsze kawałki - po ok. 2 cm.
- Zdejmij łupinki z czosnku.
- Oczyść koper.
- Włóż po kawałku imbiru, po jednej łodydze kopru, po ok. 2 ząbki czosnku na dno każdego słoika.
- Następnie dosyp ziarna gorczycy, pieprzu oraz ziela angielskiego.
- Przyciśnij wszystkie przyprawy różyczkami kalafiora. Ciasno ułóż je w słoikach.
- Wlej zalewę do słoików, ale nie do pełna. Zostaw ok. 1,5 cm pod nakrętką.
- Dociśnij kalafior, żeby nie wypływał z solanki.
- Odstaw słoiki na blat kuchenny na 3 dni.
Smacznego!