Suchy kurczak niestety zdarza się często. Szczególnie piersi z kurczaka źle przyrządzone potrafią wyjść wiórowate i bez smaku. To dość suche mięso, z którym trzeba się umiejętnie obchodzić, aby nadać mu smak i aromat, a jednocześnie, by wyszło soczyste oraz delikatne. I tu z pomocą przychodzi marynata. Jeśli do tej pory pomijałeś ją w przepisach, uznając, że szkoda na nią czasu, to koniecznie zmień to. Mięso, gdy poleży w przyprawach, staje się bardziej kruche, miękkie i aromatyczne.
W czym zamarynować kurczaka, żeby był soczysty?
Podstawowa marynata do kurczaka składa się z 3 składników: oliwy, soku z cytryny i musztardy. Łączy się je z przyprawami i tu każdy może wykorzystać swoje ulubione. Do kurczaka oprócz soli i pieprzu pasuje także słodka i ostra papryka, curry lub chili. Nie obejdzie się również bez ziół: tymianek, oregano czy natka pietruszki sprawią, że mięso będzie bardziej aromatyczne. Dopasuj przyprawy do potrawy, jaką przygotowujesz. W orientalnych daniach daj więcej curry, w polskich klasykach wykorzystaj natkę pietruszki.
Zobacz także:
Jak zrobić prostą marynatę do kurczaka w proporcji 3:2:1?
Marynatę do kurczaka zrób w proporcji 3:2:1, czyli 3 łyżki oliwy do 2 łyżek soku z cytryny i do 1 łyżki musztardy. Taka ilość wystarczy na ok. pół kilograma piersi z kurczaka (choć z powodzeniem możesz ją wykorzystać również do udek lub skrzydełek). Składniki te wymieszaj ze sobą, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw ją przyprawami i połącz z kurczakiem, pokrojonym na mniejsze kawałki. Pilnuj, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w marynacie. Następnie odstaw je na minimum godzinę, choć tak naprawdę, to im dłużej będzie się marynowało, tym lepiej. Cała noc w lodówce jest idealna, aby przyprawy zdążyły połączyć się z mięsem.
Przepis na marynatę do kurczaka
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj do nich przyprawy: słodką i ostrą paprykę, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka pokrój w większą kostkę. Wymieszaj go z marynatą, nakryj i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia, usmaż go na niewielkiej ilości oleju.