Dawniej gęsina była symbolem luksusu. Na staropolskich dworach podawano ją podczas uczt, a szlachta ceniła jej smak znacznie bardziej od dziczyzny. W wielu regionach to właśnie gęsina była obowiązkowym daniem na ważne święta i rodzinne spotkania. Dziś wraca do łask, ale z tym samym szlachetnym charakterem.
Jak smakuje gęsina?
Gęsina ma ciemniejsze, bardziej wyraziste mięso niż kurczak czy indyk. Jest soczysta, tłustsza, ale niekoniecznie ciężka pod warunkiem, że dobrze ją przygotujesz. Dobrze łączy się z jabłkami, gruszką, żurawiną, winem, ziołami typu majeranek, tymianek czy rozmaryn.
Zobacz także:
Świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Pokrojona w cienkie plastry, staje się pyszną wędliną do kanapek. Gęsinę serwuje się zazwyczaj z modrą kapustą, kluskami śląskimi albo puree z ziemniaków. Ale równie dobrze możesz ją podać z pieczonymi warzywami albo w wersji bardziej nowoczesnej z kaszą pęczak i pieczonym burakiem.
Jak jeść gęsinę?
Gęsina najlepiej smakuje pieczona długo i w niezbyt wysokiej temperaturze. Mięso potrzebuje czasu, żeby zmięknąć, a skórka, żeby stała się chrupiąca. Klasycznym połączeniem są udka pieczone z jabłkami i majerankiem. Mięso jest wtedy miękkie, a owoce dodają lekkiej słodyczy i aromatu.
Piersi z gęsi można najpierw obsmażyć na suchej patelni od strony skóry, a potem dopiec w piekarniku. Doskonale smakują z sosem z czerwonego wina i żurawiny. Bardziej wymagającym daniem jest confit, czyli mięso duszone w gęsim tłuszczu. Jest ono idealne do przechowywania w słoikach, świetne jako dodatek do sałatek czy domowych kanapek.
Odważni mogą spróbować tatara z piersi gęsiej, o ile mięso jest naprawdę świeże i wysokiej jakości, daje efekt, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Z gęsiny przygotujesz też wyjątkowo aromatyczny pasztet, kremowy, intensywny, idealny z ogórkiem kiszonym. A jeśli masz ochotę na coś rozgrzewającego, ugotuj rosół na gęsi.
Przepis na gęś pieczoną
Składniki:
- cała gęś (ok. 4-5 kg)
- 2-3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Gęś oczyść z resztek piór, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj ją solą, pieprzem i majerankiem, również od środka.
- Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz. Wnętrze gęsi wypełnij jabłkami i czosnkiem. Jeśli lubisz, dodaj kilka gałązek tymianku. Otwór zaszyj nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami.
- Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu). Gęś połóż w brytfannie piersią do góry. Dookoła rozłóż pokrojoną cebulę. Wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 4 godziny, po godzinie na każdy kilogram mięsa. Co 30 minut podlewaj gęś wytopionym tłuszczem. Możesz też co jakiś czas przekłuć skórę, żeby tłuszcz łatwiej wypływał.
- Na ostatnie 20 minut zwiększ temperaturę do 200°C, żeby skórka się przyrumieniła.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na minimum 20 minut przed krojeniem. Dzięki temu soki się ustabilizują, a mięso będzie bardziej soczyste.
Smacznego!