Polacy wprost kochają ogórki małosolne, ale o takiej wersji cukinii mało kto słyszał. Kulinarni konserwatyści mogą czuć się taką opcją nawet nieco urażeni - brzmi jak lekka profanacja. Cóż poradzę, że lubię łamać tradycję - zamiast żurku zrobić żuramen, a do słoików zamiast ogórków poupychać pokrojoną cukinię.

Moja bratowa kiedyś z tego żartowała, ale potraktowała sprawę całkiem poważnie, gdy okazało się że małosolna cukinia jednak jej posmakowała.  Poniższa proporcja to składniki na jeden słoik, więc dopasuj ilość do własnych oczekiwań i możliwości.

Zobacz także:

Przepis na małosolną cukinię

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • fragment korzenia chrzanu
  • kawałek liścia chrzanu
  • kwiat kopru
  • ok. szklanka wody
  • 7 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki dokładnie wyparz.
  2. Na dnie słoików poukładaj koper, czosnek, a także kawałki korzenia chrzanu.
  3. Cukinie dokładnie umyj, pokrój w słupki albo plasterki. Powinny być dość grube. Poukładaj kawałki ciasno w słoikach.
  4. Poprzykrywaj fragmentami liścia chrzanu.
  5. Teraz przygotuj zalewę. Wodę podgrzej w garnku razem ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz ogień.
  6. Poczekaj chwilę, aby zalewa nieco ostygła. Gdy tak się stanie, zalej mieszanką kawałki cukinii w słoikach. 
  7. Słoiki mocno pozakręcaj i odstaw w ciemne miejsce. Po kilku dniach małosolna cukinia jest już gotowa do chrupania.

Jaką cukinię wybrać do przetworów?

Aby cukinia w słoikach zyskała pełnię smaku, trzeba zadbać o wybór odpowiednich warzyw. Wybierz takie, które będą miały jak najmniej gniazd nasiennych.

Jeśli będą miały ich zbyt dużo, przetwory mogą sfermentować i wszystkie słoiki będą nadawać się co najwyżej do wyrzucenia. Najlepsze będą młode, jędrne okazy. Zwarty miąższ będzie się nadawał do jedzenia już po 2-3 dniach. 

Chociaż Polacy masowo przygotowują ogórki małosolne, da się tak też przyrządzić wiele innych warzyw. Oprócz opisywanej cukinii, można też pokusić się o przygotowanie małosolnych rzodkiewek, albo młodej marchewki małosolnej. Każda opcja to możliwość zyskania zupełnie nowego smaku dobrze znanych jarzyn.

Jak podawać małosolną cukinię?

W gruncie rzeczy małosolną cukinię można potraktować identycznie jak ogórki małosolne. Takie przetwory stanowią ciekawy dodatek do obiadu - świetnie smakują z ziemniakami i dowolnym kotletem, a także pieczonymi skrzydełkami lub pałkami z kurczaka.

W mojej rodzinie małosolna cukinia to hit na grilla. Idealnie podkręca smak grillowanej karkówki oraz ryby. Gdy szykuję domową imprezę, też stawiam ją na stole w osobnej miseczce. Ja lubię podjadać taką cukinię nawet solo.