Szybkie, proste i smaczne obiady są idealne dla zabieganych i zapracowanych osób. Do ich przygotowania wystarczy zazwyczaj kilka składników, a efekt sprawia, że chcesz je robić częściej. Podobnie jest z tym daniem. Jest bardzo smaczne, moje dzieci zjadają je z dokładką, a mąż wylizuje talerz. Kurczak połączony z cukinią musi być pyszny, szczególnie jeśli nie jest suchy jak wiór, a soczysty i aromatyczny.

Jak zrobić soczystego kurczaka z cukinią i makaronem?

Jeśli kurczak, którego robisz, wychodzi zawsze suchy i niesmaczny, to najpewniej smażysz go za długo. Tak naprawdę potrzebuje on kilku minut na patelni, aby był soczysty i mięciutki. W tym przepisie smażę go dosłownie przez 4 minuty i wychodzi idealny. Do kurczaka dodaję cukinię pokrojoną w półplasterki (młodej nie obieram) i również smażę ją przez kilka minut, aby pozostała chrupiąca. W końcu można ją jeść nawet na surowo, a ja nie lubię miękkiej, paćkowatej cukinii.

Zobacz także:

Cały sos przygotujesz w czasie, gdy makaron będzie się gotował. W zależności od rodzaju jakiego użyjesz, dopasuj czas gotowania, ale pamiętaj, że powinien być al dente, a nie miękki. Gotowe danie oprósz dowolnym tartym serem żółtym (u mnie mozzarella). Makaron z kurczakiem i cukinią podawaj udekorowany świeżymi listkami bazylii.

Przepis na makaron z kurczakiem i cukinią

Z podanego przepisu wyjdą 2 porcje. 

Składniki:

  • 130 g suchego makaronu 
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 80 g sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj lekko osolona wodę. Gdy zakipi, włóż do niej makaron i ugotuj go al dente. Czas będzie zależał od rodzaju makaronu, gotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Gdy makaron się gotuje, przygotuj kurczaka. Pokrój go w kostkę, przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry, solą, pieprzem i oregano.
  3. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż będzie szklista. Smaż ją nie dłużej niż 4-5 minut.
  4. W tym czasie obierz cukinię (jeśli masz młodą, to możesz zostawić ją ze skórką) i pokrój ją w półplasterki. Dodaj na patelnię z cebulą. Całość wymieszaj i podsmażaj przez 3 minuty.
  5. Do cebuli i cukinii dodaj pokrojonego kurczaka z przyprawami. Smaż go przez 4 minuty, aż stanie się miękki. 
  6. Ugotowany makaron odcedź, zostawiając pół szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wlej ją do kurczaka i warzyw. Przełóż do nich makaron. Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Posyp tartą mozzarellą i świeżymi ziołami. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem.

Smacznego!