Jeśli wydaje ci się, że twaróg to jedyny możliwy dodatek do pierogów z ziemniakami, to jesteś w błędzie. Można do nich dodać mięso, pieczarki, cebulę czy boczek. Jednak te pierogi robię jeszcze inaczej. Smak ziemniaków podkręcam jednym dodatkiem, który zawsze jest obecny w mojej kuchni. Co to takiego? Już wyjaśniam.

Pierogi z ziemniakami i 1 dodatkiem, który nadaje im smak

Do farszu na pierogi dodaję kapustę kiszoną. Tę odcedzam wcześniej z nadmiaru soku i podduszam z cebulką na patelni. Dzięki temu jest miękka, a jednocześnie pozostaje aromatyczna i wyrazista. Nadaje ziemniakom lekko kwaśny smak, który idealnie łączy się z ciastem pierogowym.

Zobacz także:

Pamiętaj, aby kapustę pokroić na mniejsze kawałki. To ważne, bo inaczej farsz będzie się trudno nakładał podczas lepienia pierogów. Kapusta kiszona sama w sobie jest dość słona, więc farszu nie trzeba mocno dosalać. Przypraw go raczej pieprzem i majerankiem. Możesz też dodać odrobinę mielonego kminku. Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną podawaj ze śmietaną lub okrasą z cebulki.

Przepis na pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  •  sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz do pierogów. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i ugotuj do miękkości w garnku z osoloną wodą. Gotowe odcedź i przeciśnij przez praskę. Zostaw do ostudzenia. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż będzie miękka. Następnie kapustę kiszoną odcedź z nadmiaru płynu i drobno pokrój. Dodaj ją do cebuli, wymieszaj i smaż razem przez kilka minut. Warzywa z patelni dodaj do ziemniaków. Połącz je i dopraw majerankiem, solą i  pieprzem. Zostaw farsz, aby ostygł.
  3. Zrób ciasto na pierogi. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wymieszaj. Zrób w mące wgłębienie i wlej w nie gorącą wodę. Mieszaj całość delikatnie, aż składniki z grubsza się połączą. Dodaj do nich olej i wyrób z nich gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Zostaw je na pół godziny przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
  4. Po tym czasie podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki wykrawaj w nim kółka. Na każde kółko nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zlep ze sobą, tworząc charakterystyczną falbankę. Gotuj je w garnku z osoloną wodę przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj gorące z okrasą z podsmażonej cebulki i boczku.

Smacznego!