Gdy byłam małą dziewczynką (a potem też nastolatką), moja babcia cyklicznie zamieniała swoją kuchnię w prawdziwą manufakturę pierogów. Zatrudniała do pomocy dziadka, moją mamę i mnie, a później też moją młodszą siostrę. Każdy był oddelegowany do odrębnych zadań, ale to babcia znała najlepsze triki i spinała wszystko w całość. Dzięki temu zawsze powstawały dziesiątki zgrabnych, pysznych pierogów. Część podjadaliśmy od razu w międzyczasie, a część zostawała do zamrożenia. To właśnie wtedy babcia Marysia nauczyła mnie triku, dzięki któremu ciasto na pierogi jest dosłownie idealnie mięciutkie.
Ciasto na pierogi z majonezem
Zrobienie dobrego ciasta na pierogi to prawdziwa sztuka. Nieumiejętnie przygotowane będzie się rwać, albo wyjdzie zbyt twarde. Aby było miękkie i elastyczne, moja babcia zawsze dodawała do niego dosłownie 1 łyżkę majonezu. Ciasto na pierogi z majonezem łatwo formować, bo masa nabiera konsystencji plasteliny. Podczas gdy w innych domach toczyły się spory o to, czy dołączyć do masy jajko czy też nie, u nas odpowiedź zawsze była jasna. Całą robotę na pewno zrobi majonez. A jaka złota proporcja jest najlepsza?
Zobacz także:
Składniki:
- 250 ml gorącej wody
- 320 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
- Najpierw przesiej mąkę do dużej miski. Przesianie sprawi, że będzie odpowiednio napowietrzona, a to będzie miało później wpływ na konsystencję ciasta na pierogi.
- Dodaj sól i majonez.
- Potem powolutku wlewaj partiami gorącą wodę, stopniowo mieszając całość. Uwaga, bo przy tym naprawdę łatwo się poparzyć. W moim domu robiła to tylko babcia, bo miała największą wprawę.
- Gdy składniki zaczną ładnie się łączyć w jednolitą masę, wyłóż ją na blat lub stolnicę. Wyrabiaj przez 5-8 minut, ciasto na pierogi powinno stać się sprężyste i gładkie.
- Gotowe ciasto uformuj w jedną dużą kulę albo 2 mniejsze. Nakryj ściereczką bawełnianą albo zawiń w folię spożywczą. Odłóż na około 30-40 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Gdy upłynie wyznaczony czas, podziel ciasto na porcje i cieniutko rozwałkuj.
- Wycinaj kółka szklanką albo specjalną foremką do pierogów. Napełniaj wybranym przez siebie farszem, a potem dokładnie zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, licząc czas gotowania przez około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Jaki farsz zrobić do pierogów?
Cóż, właściwie tutaj nie ma ograniczeń. Nadziewać pierogi możesz dowolnym farszem. W sezonie polecam skorzystać ze świeżych owoców, np. truskawek albo leśnych jagód. Jesienią zawsze warto przygotować pierogi z dynią albo z grzybami leśnymi. Przez cały rok jest dobra pora na pierogi ruskie, pierogi z serem albo nieśmiertelne pierogi ze szpinakiem. A wiosną? Wiosną pokuś się o farsz z botwiny albo szczawiu - takie nietypowe połączenie smaków na pewno oczaruje wszystkich domowników.