Jeśli szparagi kojarzą ci się z rozgotowanym, miękkim i bezkształtnym warzywem, które zjadasz posypane jedynie solą, to znaczy, że źle je przygotowujesz. Prawidłowo ugotowane lub upieczone pozostają chrupiące i soczyste, a z dodatkiem kremowego sosu tworzą przepyszne danie, które posmakuje każdemu. Choć holenderski sos jest idealny do szparagów, to jego zrobienie może stwarzać trochę trudności. Pilnowanie temperatury, ubijanie jajek, bywają dość problematyczne, dlatego szparagi robię z dużo prostszym sosem. Takim, który wykorzystuję na co dzień w swojej kuchni.
Z jakim sosem podać szparagi?
Do szparagów pasuje również sos beszamelowy. Ten jest dość popularny w polskiej kuchni. Podawany jest z delikatnymi rybami, mięsem czy jako składnik lazanii. Dlatego wiele osób potrafi go przygotować. Aby dobrze go zrobić, trzeba pilnować kilku rzeczy. Po pierwsze dodając mąkę do masła, należy energicznie ją mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Te sprawią, że cały sos będzie się nadawał co najwyżej do kosza. Po drugie mąkę podsmaż delikatnie, nie rumień jej zbyt mocno. Po trzecie zimne mleko wlej do mąki z masłem bardzo powoli, cieniutkim strumieniem. Dzięki temu łatwo da się je połączyć z pozostałymi składnikami i w konsekwencji stworzą aksamitny, jedwabisty sos. Jeśli będziesz przestrzegać tych kilku zasad, to wyjdzie ci idealny sos, który podkreśli smak szparagów i nada im charakteru.
Zobacz także:
Przepis na szparagi w sosie beszamelowym
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 160 g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj szparagi. Umyj je i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Piecz je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szparagi możesz również ugotować na parze lub w garnku z wodą. Przypilnuj jedynie, aby się nie rozgotowały, a pozostały jędrne i chrupiące.
- Następnie zrób sos beszamelowy. Masło roztop w rondelku. Dodaj do niego mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą. Chwilę podsmaż ją, a następnie cienkim strumieniem wlej mleko, cały czas mieszając sos, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj do sosu połowę sera startego na drobnych oczkach tarki.
- Upieczone szparagi polej sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Sos beszamelowy możesz też podać z ugotowanymi szparagami bez ponownego zapiekania.