Kwiaty czarnego bzu nie tylko pięknie zdobią podwórka i pachną jak najlepsze perfumy, ale są też cennym składnikiem w kuchni. Nie każdy wie, że można z nich przygotowywać genialne domowe przetwory, na czele których stoi gęsty syrop.
Słoiczek takiego płynu przyda się na wiele sposobów, zarówno do słodzenia herbaty i lemoniady, jak i podkręcania deserów na zimno czy nasączania ciast. Przygotuj więc spore zapasy już teraz, aby potem móc cieszyć się nim przez cały rok.
Zobacz także:
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy sezonowy przysmak, ale okazuje się, że jego przygotowanie jest banalnie proste. Oprócz aromatycznych kwiatuszków potrzebujesz tylko wody, cukru i cytryny, a całe przygotowania zajmą dosłownie chwilę. Trzeba bowiem włożyć kwiatki do czystego słoika, naprzemiennie z plasterkami cytryny, a potem zalać całość słodkim syropem i odstawić w słoneczne miejsce. Reszta zrobi się już sama, a po trzech dniach cenny płyn można już zagotować w garnku i rozlewać do butelek.
Nie ma tu więc nic szczególnie skomplikowanego, ale całym kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje każdego ze składników. To od nich zależy jak finalnie będzie smakował syrop oraz ile postoi w słoikach, dlatego lepiej nie testować przypadkowych przepisów tylko trzymać się sprawdzonej receptury. Zobacz dokładny przepis poniżej.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 50 sztuk kwiatów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Kwiaty czarnego bzu rozłóż na płasko na gazecie i zostaw na około 15 minut, aby pozbyć się wszelkich ewentualnych owadów.
- Oczyszczone baldachy przejrzyj i pozbądź się twardszych łodyżek, zostawiając same drobne kwiatki.
- Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką i przelej ich skórki wrzątkiem. Następnie pokrój owoce w średniej grubości plasterki.
- Przygotuj czyste, wyparzone i suche słoiki. Wkładaj do nich naprzemiennie kwiaty czarnego bzu oraz plasterki cytryny. Staraj się upychać składniki dość ciasno.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj syrop. Wypełnij nim słoiki i dokładnie zakręć pokrywki.
- Tak przygotowane słoiki odstaw na 2-3 dni, ale codziennie nimi potrząsaj, aby przemieszać syrop.
- Po tym czasie odcedź syrop ze słoików i zagotuj go w garnku. Wrzący płyn przelej do czystych butelek lub słoików i szczelnie je zakręć.
- Syrop z kwiatów czarnego bzu pasteryzuj na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku), a potem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.