Udało ci się już kupić pierwszą fasolkę szparagową? Pewnie jak większość Polaków planujesz ugotować ją w wodzie i podać w towarzystwie bułki tartej. Można zrobić to zdecydowanie lepiej. Wystarczy dosłownie kilka składników i chwila przygotowań, aby zwykłe strączki zamieniły się w danie jak z drogiej francuskiej restauracji. Zobacz, jak łatwo wyczarować z nich elegancki obiad, któremu nikt się nie oprze. 

Co zrobić z fasolki szparagowej?

Aby fasolka szparagowa stała się wykwintnym daniem, wystarczy zapiec ją pod gęstym beszamelem. Ten kultowy jasny sos pochodzi z Francji i zamienia wszystkie najprostsze dania w coś genialnego. Jeśli chodzi o warzywa, zwykle używa się go do szparagów, ale fasolka z takim dodatkiem sprawdza się jeszcze lepiej. Zamiast jednak po prostu polewać ugotowane strączki takim kremowym sosem, lepiej zapiec całość w jednym naczyniu, a wtedy smak i zapach będą 100x lepsze. 

Zobacz także:

Do tego dania sprawdzi się zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa, ale trzeba pamiętać, że każdy z tych rodzajów traktuje się niego inaczej. Jeśli więc wybierzesz żółte strączki, gotuj, a potem zapiekaj je krócej, a w przypadku zielonych, wydłuż czas obróbki termicznej o kilka dodatkowych minut. 

Co ciekawe, chociaż sos beszamelowy jest typowy dla kuchni francuskiej, to tak przygotowana fasolka wielu osobom może kojarzyć się z kuchnią amerykańską. Całkiem podobne danie to jeden z obowiązkowych przysmaków podawanych na Święto Dziękczynienia. Tam jednak sos przygotowuje się z dodatkiem grzybów, a wierzch zapiekanki posypuje się sporą ilością prażonej cebulki. 

Zacznij więc od bazowego przepisu na zapiekankę z fasolki i beszamelu, a jeśli taki obiad ci posmakuje, spróbuj również wersji amerykańskiej z grzybami i chrupiącą cebulą.

Fasolka zapiekanka pod beszamelem - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g tartego żółtego sera
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść, odetnij ze strączków obie końcówki, a potem krótko obgotuj warzywo w osolonym wrzątku. Fasolka nie musi być całkowicie miękka, wystarczy dosłownie 5 minut gotowania.
  2. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę i energicznie wymieszaj. Podsmażaj całość przez chwilę, aż powstanie gęsta, rumiana zasmażka bez żadnych grudek.
  3. Do zasmażki powoli wlewaj mleko, ciągle mieszając całość trzepaczką. Podgrzewaj sos aż stanie się gęsty i kremowy, a na sam koniec dodaj do niego połowę startego sera. Dopraw beszamel do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  4. Odcedzoną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej całość beszamelem. Na wierzchu wysyp pozostał ser i zapiecz całość w 180-190 stopniach przez około 20 minut. 

Smacznego!