Udało ci się już kupić pierwszą fasolkę szparagową? Pewnie jak większość Polaków planujesz ugotować ją w wodzie i podać w towarzystwie bułki tartej. Można zrobić to zdecydowanie lepiej. Wystarczy dosłownie kilka składników i chwila przygotowań, aby zwykłe strączki zamieniły się w danie jak z drogiej francuskiej restauracji. Zobacz, jak łatwo wyczarować z nich elegancki obiad, któremu nikt się nie oprze.
Co zrobić z fasolki szparagowej?
Aby fasolka szparagowa stała się wykwintnym daniem, wystarczy zapiec ją pod gęstym beszamelem. Ten kultowy jasny sos pochodzi z Francji i zamienia wszystkie najprostsze dania w coś genialnego. Jeśli chodzi o warzywa, zwykle używa się go do szparagów, ale fasolka z takim dodatkiem sprawdza się jeszcze lepiej. Zamiast jednak po prostu polewać ugotowane strączki takim kremowym sosem, lepiej zapiec całość w jednym naczyniu, a wtedy smak i zapach będą 100x lepsze.
Zobacz także:
Do tego dania sprawdzi się zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa, ale trzeba pamiętać, że każdy z tych rodzajów traktuje się niego inaczej. Jeśli więc wybierzesz żółte strączki, gotuj, a potem zapiekaj je krócej, a w przypadku zielonych, wydłuż czas obróbki termicznej o kilka dodatkowych minut.
Co ciekawe, chociaż sos beszamelowy jest typowy dla kuchni francuskiej, to tak przygotowana fasolka wielu osobom może kojarzyć się z kuchnią amerykańską. Całkiem podobne danie to jeden z obowiązkowych przysmaków podawanych na Święto Dziękczynienia. Tam jednak sos przygotowuje się z dodatkiem grzybów, a wierzch zapiekanki posypuje się sporą ilością prażonej cebulki.
Zacznij więc od bazowego przepisu na zapiekankę z fasolki i beszamelu, a jeśli taki obiad ci posmakuje, spróbuj również wersji amerykańskiej z grzybami i chrupiącą cebulą.
Fasolka zapiekanka pod beszamelem - przepis
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g tartego żółtego sera
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Fasolkę oczyść, odetnij ze strączków obie końcówki, a potem krótko obgotuj warzywo w osolonym wrzątku. Fasolka nie musi być całkowicie miękka, wystarczy dosłownie 5 minut gotowania.
- W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę i energicznie wymieszaj. Podsmażaj całość przez chwilę, aż powstanie gęsta, rumiana zasmażka bez żadnych grudek.
- Do zasmażki powoli wlewaj mleko, ciągle mieszając całość trzepaczką. Podgrzewaj sos aż stanie się gęsty i kremowy, a na sam koniec dodaj do niego połowę startego sera. Dopraw beszamel do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Odcedzoną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej całość beszamelem. Na wierzchu wysyp pozostał ser i zapiecz całość w 180-190 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!