Ciasto kisielowe to coś więcej niż urocza nazwa. Dodatek kisielu w masie sprawia, że konsystencja wypieku jest wyjątkowo wilgotna. Patent Ewy Wachowicz zasługuje na złoty medal - gdy zrobiłam w weekend to ciasto, rodzina wyjadła od razu całą blachę. Dokonałam subtelnych modyfikacji w wyjściowym przepisie, ale trik z dodatkiem kisielu do masy, zdecydowanie jest wart wypróbowania. Następnym razem naszykuję podwójną porcję, na pewno przetestuję też opcję z malinami. Zrobiłam wersję bez polewy z białej czekolady, ale z pewnością warto wypróbować również ten słodszy wariant. Już wiem, że przez cały sezon wiosenno-letni będę wracać do tego przepisu.

Przepis na ciasto kisielowe Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 3 opakowania kisielu truskawkowego (albo inny smak, jeśli przygotowujesz ciasto z innymi owocami)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 garście truskawek

Do dekoracji:

  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • liofilizowane truskawki albo plasterki truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i wystudź.
  2. W tym czasie do miski wybij jajka. Wsyp cukier, utrzyj mikserem na żółtą, puszystą masę.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
  4. Teraz suche składniki połącz z masą z jajek i cukru. Dodaj 3 opakowania kisielu.
  5. Miksuj na niskich obrotach, cienką strużką wlewając powoli ostudzone masło.
  6. Na sam koniec dodaj do masy odrobinkę soli.
  7. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
  8. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki. Pokrój na plasterki i powciskaj w wierzch ciasta kisielowego. Nie przesadzaj jednak z ilością owoców - gdy puszczą zbyt dużo soku, wypiek może okazać się średnio udany.
  9. Piecz przez 45 minut w 170 stopniach C z termoobiegiem. 
  10. Jeśli chcesz udekorować ciasto kisielowe również polewą z białej czekolady, tabliczkę połam na kawałki i umieść w rondelku. Dodaj śmietanę kremówkę, podgrzewaj na małym ogniu, jak najczęściej mieszając. Gdy polewa stanie się gęsta, zdejmij rondelek z ognia. 
  11. Oblej polewą wystudzony placek. Wierzch możesz dodatkowo obsypać liofilizowanymi owocami, jednak nie jest to konieczne.

Co można zmienić w tym przepisie?

Ciasto kisielowe nie musi być truskawkowe. Kup np. kisiel malinowy i świeże maliny, a także maliny liofilizowane do posypania po wierzchu. Ten ostatni dodatek nie jest w moim poczuciu konieczny, równie dobrze sprawdzą się np. płatki migdałowe do obsypania deseru. Ewa Wachowicz w ogóle pomija dodatek świeżych owoców, truskawkowy smak osiągając tylko za pomocą kisielu oraz liofilizowanych truskawek na wierzchu. Polewy możesz nie przygotowywać wcale, albo dla odmiany przyrządzić ją z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Będzie stanowić ciekawy kontrast smakowy.

Zobacz także: