Ciasto kisielowe to coś więcej niż urocza nazwa. Dodatek kisielu w masie sprawia, że konsystencja wypieku jest wyjątkowo wilgotna. Patent Ewy Wachowicz zasługuje na złoty medal - gdy zrobiłam w weekend to ciasto, rodzina wyjadła od razu całą blachę. Dokonałam subtelnych modyfikacji w wyjściowym przepisie, ale trik z dodatkiem kisielu do masy, zdecydowanie jest wart wypróbowania. Następnym razem naszykuję podwójną porcję, na pewno przetestuję też opcję z malinami. Zrobiłam wersję bez polewy z białej czekolady, ale z pewnością warto wypróbować również ten słodszy wariant. Już wiem, że przez cały sezon wiosenno-letni będę wracać do tego przepisu.
Przepis na ciasto kisielowe Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 3 opakowania kisielu truskawkowego (albo inny smak, jeśli przygotowujesz ciasto z innymi owocami)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 garście truskawek
Do dekoracji:
- 4 łyżki śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- liofilizowane truskawki albo plasterki truskawek
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i wystudź.
- W tym czasie do miski wybij jajka. Wsyp cukier, utrzyj mikserem na żółtą, puszystą masę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Teraz suche składniki połącz z masą z jajek i cukru. Dodaj 3 opakowania kisielu.
- Miksuj na niskich obrotach, cienką strużką wlewając powoli ostudzone masło.
- Na sam koniec dodaj do masy odrobinkę soli.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
- Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki. Pokrój na plasterki i powciskaj w wierzch ciasta kisielowego. Nie przesadzaj jednak z ilością owoców - gdy puszczą zbyt dużo soku, wypiek może okazać się średnio udany.
- Piecz przez 45 minut w 170 stopniach C z termoobiegiem.
- Jeśli chcesz udekorować ciasto kisielowe również polewą z białej czekolady, tabliczkę połam na kawałki i umieść w rondelku. Dodaj śmietanę kremówkę, podgrzewaj na małym ogniu, jak najczęściej mieszając. Gdy polewa stanie się gęsta, zdejmij rondelek z ognia.
- Oblej polewą wystudzony placek. Wierzch możesz dodatkowo obsypać liofilizowanymi owocami, jednak nie jest to konieczne.
Co można zmienić w tym przepisie?
Ciasto kisielowe nie musi być truskawkowe. Kup np. kisiel malinowy i świeże maliny, a także maliny liofilizowane do posypania po wierzchu. Ten ostatni dodatek nie jest w moim poczuciu konieczny, równie dobrze sprawdzą się np. płatki migdałowe do obsypania deseru. Ewa Wachowicz w ogóle pomija dodatek świeżych owoców, truskawkowy smak osiągając tylko za pomocą kisielu oraz liofilizowanych truskawek na wierzchu. Polewy możesz nie przygotowywać wcale, albo dla odmiany przyrządzić ją z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Będzie stanowić ciekawy kontrast smakowy.