Spotkałam się w różnych domach z kilkoma sposobami na mizerię. Poczynając już od etapu przygotowania ogórka. Niektórzy kroją go w plastry ręcznie, inni używają mandoliny, ten i ów ściera warzywo na dużych oczkach tarki. Czasem odlewa się powstały po osoleniu sok, innym razem jest on częścią śmietanowego sosu. Wariacje są jednak rzadziej spotykane, jeśli chodzi o dodatki. Wielu uważa, że bronić się powinien sam smak ogórków, ja dorzucam czosnek. Dzięki niemu sałatka do obiadu jest wyrazista i lepiej komponuje się z innymi elementami na talerzu.
Dlaczego warto wrzucić czosnek do mizerii?
Sprawa jest bardzo prosta. Czosnek oferuje intensywny, lekko pikantny smak, podczas gdy świeży, zielony ogórek to przyjemne, subtelne orzeźwienie. Oba składniki wzajemnie się uzupełniają, a w dodatku czosnek dobrze rozprowadza się w śmietanie, dzięki czemu równomiernie „dosmacza" sałatkę. Dobrze komponuje się też z posiekanym koperkiem. Dla mnie te elementy razem wzięte kojarzą się z chłodnikiem ogórkowym, dzięki czemu przywodzą na myśl rześkość i świeżość letnich obiadów.
Zobacz także:
Połączenie czosnku i ogórków jest zresztą popularne w wielu kuchniach świata, a także dobrze znanych ci dipach i zupach. Wystarczy wspomnieć o o prostym sosie tzataziki lub sałatce greckiej. Warto przy okazji przyjrzeć się surówkom do obiadu w azjatyckim stylu, które w dressingu oprócz czosnku mają też imbir, sos sojowy, olej sezamowy, często i chili. Nikt nie uważa wtedy, że intensywne w smaku dodatku „obciążają" zielone ogórki. Wręcz przeciwnie, tylko je podkręcają.
Mizeria z czosnkiem świetnie sprawdzi się szczególnie do pieczonych mięs i potraw z grilla, gdzie niejako zastąpi tradycyjny sos czosnkowy. Ale pasuje też do klasycznych kotletów mielonych lub schabowych.
Jak zrobić mizerię z czosnkiem?
Czosnek najlepiej jest wymieszać ze śmietaną 18%, którą dodajesz do ogórków. Kwaśny składnik mizerii pomaga zmiękczyć fragmenty ostrego warzywa i nieco je zneutralizować, dzięki czemu efekt będzie subtelniejszy. Dla najlepszego rezultatu wyjmij ze środka ząbków zielonkawy kiełek, który czasem sprawia, że mają gorzkawy posmak. Bardzo drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Wykorzystaj 1 ząbek na 2 ogórki. Jeśli chcesz, żeby miał delikatniejszy smak, możesz go sparzyć. Ciekawym pomysłem może być też dodanie do mizerii pieczonego lub konfitowanego czosnku. Dzięki temu sałatka z ogórków do kotleta zyska charakterystyczny, słodkawy, głęboki posmak.
Co jeszcze można dodać do mizerii, by podbić jej smak?
Kilka wariacji przychodzi na myśl od razu, niektóre są mniej oczywiste. Sama podkręcam klasyczną mizerię tylko odrobiną czosnku, ale to nie jedyny sposób na podbicie jej smaku. Możesz też dodać:
- cebulę dymkę – delikatna ostrość z nutą świeżości, zielona część stanowi też dekorację.
- majonez – mizeria będzie jeszcze bardziej kremowa i zyska charakterystyczny słonawy posmak.
- miód – zbalansuje kwasowość śmietany lepiej niż zwykły biały cukier.
- musztardę – jeśli potrzebujesz pikantnego składnika, dodaje też kwasowości.
- miętę – Polak prędzej wybierze koperek, ewentualnie natkę pietruszki, ale mięta zbliży klasyczną mizerię do śródziemnomorskiej kuchni.
- rzodkiewkę – zwłaszcza młodą w sezonie wiosennym. Mizeria z rzodkiewką będzie przyjemnie chrupać.