Gdy nie mam pomysłu na obiad lub ciepłą kolację, to zawsze szykuję zapiekanki. Są szybkie do zrobienia i można do nich dodać, zalegające w lodówce składniki. Kawałek brokułu, jedna marchewka, otwarta puszka kukurydzy czy pół papryki urozmaicą smak każdej zapiekanki i do każdej pasują. Wystarczy kilka podstawowych składników: makaron lub ziemniaki i prosty sos serowy, a pyszne i treściwe danie masz gotowe. 

Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną?

Najprostsza zapiekanka z ziemniaków to taka, do której nie trzeba ich wcześniej ani gotować, ani smażyć. Wystarczy je obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Jeśli jednak chcesz przyspieszyć pieczenie zapiekanki, to wykorzystaj lekko podgotowane ziemniaki (sprawdzą się też te, które zostały ci z obiadu, jeśli są w całości). Do ziemniaków dodaję pokrojonego w plastry kurczaka, którego wcześniej nie podsmażam. Przez godzinę w piekarniku bez problemu zmięknie i wyjdzie aromatyczny i soczysty. D

Zobacz także:

o takiej zapiekanki możesz dorzucić dowolne warzywa. Wykorzystałam cebulę oraz pieczarki, ale sprawdzą się też każde inne, które akurat masz w lodówce. Dopraw zapiekankę do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami oraz polej sosem na bazie sera żółtego.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g piersi kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 200 g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrój mięso z kurczaka na dość cienkie plastry (możesz je delikatnie rozbić tłuczkiem). Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron oraz skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
  3. Na cebulę ułóż połowę ziemniaków. Wcześniej obierz je, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przypraw je solą, pieprzem oraz ziołami: majerankiem i tymiankiem. Na ziemniaki wyłóż pokrojonego kurczaka oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
  4. Na pieczarki wyłóż drugą połowę plasterków ziemniaków.
  5. Na koniec przygotuj sos. Zetrzyj na tarce ser żółty, a pomidora pokrój w małą kostkę. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj jajko i majonez. Ponownie wymieszaj.
  6. Gotowym sosem polej zapiekankę. 
  7. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę (do miękkości ziemniaków). Gotową zapiekankę podawaj udekorowaną natką pietruszki z dodatkiem ulubionej surówki (np. z kapusty kiszonej).