Gdy nie mam pomysłu na obiad lub ciepłą kolację, to zawsze szykuję zapiekanki. Są szybkie do zrobienia i można do nich dodać, zalegające w lodówce składniki. Kawałek brokułu, jedna marchewka, otwarta puszka kukurydzy czy pół papryki urozmaicą smak każdej zapiekanki i do każdej pasują. Wystarczy kilka podstawowych składników: makaron lub ziemniaki i prosty sos serowy, a pyszne i treściwe danie masz gotowe.
Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną?
Najprostsza zapiekanka z ziemniaków to taka, do której nie trzeba ich wcześniej ani gotować, ani smażyć. Wystarczy je obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Jeśli jednak chcesz przyspieszyć pieczenie zapiekanki, to wykorzystaj lekko podgotowane ziemniaki (sprawdzą się też te, które zostały ci z obiadu, jeśli są w całości). Do ziemniaków dodaję pokrojonego w plastry kurczaka, którego wcześniej nie podsmażam. Przez godzinę w piekarniku bez problemu zmięknie i wyjdzie aromatyczny i soczysty. D
Zobacz także:
o takiej zapiekanki możesz dorzucić dowolne warzywa. Wykorzystałam cebulę oraz pieczarki, ale sprawdzą się też każde inne, które akurat masz w lodówce. Dopraw zapiekankę do smaku ulubionymi ziołami i przyprawami oraz polej sosem na bazie sera żółtego.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 200 g pieczarek
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrój mięso z kurczaka na dość cienkie plastry (możesz je delikatnie rozbić tłuczkiem). Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron oraz skrop delikatnie oliwą z oliwek.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
- Na cebulę ułóż połowę ziemniaków. Wcześniej obierz je, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przypraw je solą, pieprzem oraz ziołami: majerankiem i tymiankiem. Na ziemniaki wyłóż pokrojonego kurczaka oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
- Na pieczarki wyłóż drugą połowę plasterków ziemniaków.
- Na koniec przygotuj sos. Zetrzyj na tarce ser żółty, a pomidora pokrój w małą kostkę. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj jajko i majonez. Ponownie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej zapiekankę.
- Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez co najmniej godzinę (do miękkości ziemniaków). Gotową zapiekankę podawaj udekorowaną natką pietruszki z dodatkiem ulubionej surówki (np. z kapusty kiszonej).