Podane w większej ilości, kuleczki mogą robić nawet za kotleciki czy też nietypowe, okrąglutkie krokiety - jako danie główne na obiad. Robi się je dość podobnie do klasycznych, podłużnych krokietów, które pewnie znasz z domu lub własnej kuchni. Usmażone kulki ziemniaczane możesz też ponabijać na patyczki i podać na imprezę z kilkoma sosami do wyboru.

Jak ulepić kuleczki idealne?

Do zrobienia kuleczek ziemniaczanych młode ziemniaki się nie nadają. Są za bardzo wodniste i zbyt szybko się rozgotowują. Aby ustabilizować masę, trzeba by było dodać do nich zdecydowanie więcej mąki i po usmażeniu czy pieczeniu mogłyby wyjść za twarde. Wykorzystaj ziemniaki typu C - najbardziej skrobiowe. Takie, jakich zwykle używasz do klusek śląskich czy kopytek. 

Zobacz także:

Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i pozostaw do ostudzenia. Jeszcze lepsze będzie wczorajsze purée, w którym skumulowała się maksymalna ilość skrobi. Po wyjęciu z lodówki, a przed dodaniem reszty składników, ogrzej je do temp. pokojowej. 

W trakcie lepienia kulek ziemniaczanych zwilżaj dłonie co chwilę zimną wodą. Wtedy masa nie będzie przyklejać się do rąk. Ulepione kulki obtaczaj w bułce tartej, ale możesz też jako panierkę wykorzystać panko. To grubo zmielona bułka tarta używana w kuchni japońskiej do panierowania warzyw smażonych na głębokim tłuszczu i do kotletów. Chrupie jeszcze lepiej niż bułka tarta i chłonie mniej tłuszczu. 

Smaż kuleczki jak pączki: na oleju rzepakowym lub na innym tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. W przypadku rafinowanego oleju rzepakowego punkt dymienia wynosi ok. 240-250 st. C. Im wyższy punkt dymienia, tym mniejsze ryzyko, że kulki się spalą. Nadawać się będzie też olej kukurydziany i słonecznikowy.

Przepis na chrupiące kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g bułki tartej lub panko do panierowania
  • 1 jajko
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości i rozgnieć na gładką masę lub przepuść przez praskę.
  2. Wystudź całkowicie, następnie wymieszaj z obiema mąkami, jajkiem, solą i pieprzem (do smaku).
  3. Zwilżonymi dłońmi lep kulki podobnej wielkości. Każdą kulkę obtocz w bułce tartej lub w panko. 
  4. Rozgrzej w szerokim garnku olej (min. 0,5 l) i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto.*

*Możesz też upiec kuleczki w piekarniku. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok.20-25 minut w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć kulki na 2. stronę, a na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 st. C, by kuleczki ładnie się przyrumieniły. 

Pomysły na kulki ziemniaczane jeszcze lepsze niż zwykle

Na kulki z ziemniaków nadawać będzie się nie tylko purée bez dodatków, ale również np. nadmiar farszu do pierogów ruskich - mocno pieprznego i z dodatkiem twarogu. Usmażyć w podobny sposób możesz też kulki ziemniaczane z dodatkiem posiekanej kapusty kiszonej z grzybami lub resztkami bigosu. 

Zmienić możesz też również przyprawy. Oprócz soli i pieprzu dodaj do masy ziemniaczanej na kulki np. suszony rozmaryn, tymianek, cząber, szczyptę gałki muszkatołowej, papryczkę chili lub mielone chili, a także świeże zioła: cebulkę dymkę, miętę, oregano czy natkę kolendry. Do takich ziemniaków pasować będą sosy na bazie pomidorów, a także sos czosnkowy, koperkowy czy pikantny paprykowy: w stylu meksykańskim.