Podane w większej ilości, kuleczki mogą robić nawet za kotleciki czy też nietypowe, okrąglutkie krokiety - jako danie główne na obiad. Robi się je dość podobnie do klasycznych, podłużnych krokietów, które pewnie znasz z domu lub własnej kuchni. Usmażone kulki ziemniaczane możesz też ponabijać na patyczki i podać na imprezę z kilkoma sosami do wyboru.
Jak ulepić kuleczki idealne?
Do zrobienia kuleczek ziemniaczanych młode ziemniaki się nie nadają. Są za bardzo wodniste i zbyt szybko się rozgotowują. Aby ustabilizować masę, trzeba by było dodać do nich zdecydowanie więcej mąki i po usmażeniu czy pieczeniu mogłyby wyjść za twarde. Wykorzystaj ziemniaki typu C - najbardziej skrobiowe. Takie, jakich zwykle używasz do klusek śląskich czy kopytek.
Zobacz także:
Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i pozostaw do ostudzenia. Jeszcze lepsze będzie wczorajsze purée, w którym skumulowała się maksymalna ilość skrobi. Po wyjęciu z lodówki, a przed dodaniem reszty składników, ogrzej je do temp. pokojowej.
W trakcie lepienia kulek ziemniaczanych zwilżaj dłonie co chwilę zimną wodą. Wtedy masa nie będzie przyklejać się do rąk. Ulepione kulki obtaczaj w bułce tartej, ale możesz też jako panierkę wykorzystać panko. To grubo zmielona bułka tarta używana w kuchni japońskiej do panierowania warzyw smażonych na głębokim tłuszczu i do kotletów. Chrupie jeszcze lepiej niż bułka tarta i chłonie mniej tłuszczu.
Smaż kuleczki jak pączki: na oleju rzepakowym lub na innym tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. W przypadku rafinowanego oleju rzepakowego punkt dymienia wynosi ok. 240-250 st. C. Im wyższy punkt dymienia, tym mniejsze ryzyko, że kulki się spalą. Nadawać się będzie też olej kukurydziany i słonecznikowy.
Przepis na chrupiące kulki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 200 g bułki tartej lub panko do panierowania
- 1 jajko
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości i rozgnieć na gładką masę lub przepuść przez praskę.
- Wystudź całkowicie, następnie wymieszaj z obiema mąkami, jajkiem, solą i pieprzem (do smaku).
- Zwilżonymi dłońmi lep kulki podobnej wielkości. Każdą kulkę obtocz w bułce tartej lub w panko.
- Rozgrzej w szerokim garnku olej (min. 0,5 l) i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto.*
*Możesz też upiec kuleczki w piekarniku. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok.20-25 minut w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia obróć kulki na 2. stronę, a na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 st. C, by kuleczki ładnie się przyrumieniły.
Pomysły na kulki ziemniaczane jeszcze lepsze niż zwykle
Na kulki z ziemniaków nadawać będzie się nie tylko purée bez dodatków, ale również np. nadmiar farszu do pierogów ruskich - mocno pieprznego i z dodatkiem twarogu. Usmażyć w podobny sposób możesz też kulki ziemniaczane z dodatkiem posiekanej kapusty kiszonej z grzybami lub resztkami bigosu.
Zmienić możesz też również przyprawy. Oprócz soli i pieprzu dodaj do masy ziemniaczanej na kulki np. suszony rozmaryn, tymianek, cząber, szczyptę gałki muszkatołowej, papryczkę chili lub mielone chili, a także świeże zioła: cebulkę dymkę, miętę, oregano czy natkę kolendry. Do takich ziemniaków pasować będą sosy na bazie pomidorów, a także sos czosnkowy, koperkowy czy pikantny paprykowy: w stylu meksykańskim.