Są takie owoce, które kiedyś można było spotkać w każdym ogródku i na działce, ale teraz mało kto o nich pamięta. Jednym z takich przykładów z pewnością jest agrest, bo wiele osób wspomina go z sentymentem z wakacji u babci. Kolejny taki słodki przysmak sprzed lat to niewątpliwie porzeczka, a ten owoc to genialne 2w1. Poznaj go bliżej i zobacz, do czego przyda się w kuchni, a od razu zapragniesz spróbować tego specjału z ogródka. 

Zapomniany hit z ogródka

Wiele osób ma we własnych ogródkach owoce takie jak maliny, truskawki czy borówki, jednak porzeczkoagrest nie występuje zbyt często, a to ogromna szkoda. Ten owoc łączy bowiem w sobie dwa najpyszniejsze przysmaki i jak sama nazwa wskazuje, jest krzyżówką agrestu i czarnej porzeczki.

Zobacz także:

Te owocki są więc wielkości klasycznych kuleczek agrestu, ale mają od nich znacznie ciemniejszy kolor i nieco inną konsystencję. W smaku jednak czeka jeszcze większa niespodzianka, bo oprócz mieszanki agrestowo-porzeczkowej wyczuwalna jest jeszcze lekka nuta jagodowa. A jakby tego było mało, porzeczkoagrest jest bardzo wygodny do zajadania, bo ma znacznie cieńszą i delikatniejszą skórkę niż zwykły agrest. 

Dlaczego warto mieć porzeczkoagrest w ogródku?

Jeśli chodzi o samą uprawę, to porzeczkoagrest jest bardzo łatwo w obsłudze i wyrośnie właściwie w każdym ogrodzie. Krzewy zwykle rosną na wysokości około 1,5-2 metrów i owocują między lipcem a sierpniem. Nie mają jednak charakterystycznych dla agrestu kolców, więc bardzo łatwo zbiera się z nich owocki. A zdecydowanie warto je zrywać i to pełnymi garściami, bo są nie tylko smaczne, ale i cenne dla organizmu, bo mają sporo witamin C, A, E i K. Wszystko to sprawia, że każda drobninka przynosi wiele dobrego.

Jak wykorzystać porzeczkoagrest w kuchni?

A jak jeść ten wyjątkowy przysmak? Najlepiej po prostu na surowo, bo wtedy zachowa najwięcej cennych właściwości. Trzeba go tylko oczywiście wcześniej dokładnie umyć, a taki chrupiący dodatek świetnie sprawdzi się także do owsianki czy różnego rodzaju ciast i deserów na zimno. Będzie idealnym dodatkiem do galaretki, pianki i sernika bez pieczenia, bo nie tylko doda ładnego wyglądu, ale i ciekawego posmaku. 

Mało tego, porzeczkoagrest to fantastyczny materiał na domowe przetwory, takie jak dżemy, soki i syropy. Jeśli więc tylko będziesz mieć do niego dostęp. wykorzystuj go na wszelkie możliwe sposoby, bo w każdej wersji smakuje pysznie i jest niezwykle wartościowy.