Suche mielone, które stają kołkiem w gardle wkrótce odejdą w zapomnienie. Zamiast nich już zawsze będziesz robił soczyste i mięciutkie kotlety, które znikają w mgnieniu oka.

Wbrew pozorom nie trzeba do nich dodawać wyszukanych składników. Wystarczy płyn, który dostaniesz w każdym sklepie i kosztuje kilka złotych. Co takiego warto dodać do mielonych, aby zyskały na smaku? Już wyjaśniam.

Zobacz także:

Soczyste kotlety mielone z wodą gazowaną

Do mięsa mielonego zawsze dolewam gazowaną wodę naturalną. Może być zarówno mineralna, jak i źródlana. Ważne, aby była ona gazowana. Dzięki temu kotlety nie tylko wyjdą miękkie i delikatne, ale będą także dużo bardziej puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Ten trik stosuje wielu kucharzy i zawsze się sprawdza. Możesz go wykorzystać zarówno do mielonego mięsa wieprzowego, jak i wołowego czy drobiowego. 

Jak dodać wodę gazowaną do kotletów?

Wodę gazowaną dodaj do kotletów po wstępnym wymieszaniu składników. Na pół kilograma mięsa użyj ok. pół szklanki wody. Choć może to wydawać się dużo, to po usmażeniu woda nie będzie zauważalna w mielonych. Po dolaniu jej do masy mięsnej, wyrób ją porządnie rękami.

Masa najpierw będzie odrobinę płynna, jednak z czasem mięso stanie się bardziej kleiste. Zamiast wody gazowanej możesz także użyć zwykłej zimnej wody z kranu. Jednak tej dodaj mniej. Wystarczy ok. 3-4 łyżek. Ona także sprawi, że kotlety wyjdą bardziej soczyste i miękkie po usmażeniu. 

Co oprócz wody można dodać do kotletów mielonych?

Jeśli został ci bulion z niedzieli, to wykorzystaj go do kotletów mielonych. Już połowa szklanki dolana do mięsnej masy sprawi, że kotlety będą delikatniejsze, a jednocześnie smaczniejsze.

Oprócz bulionu sprawdzi się również mleko. Choć mleko i mięso może wydawać się dziwnym połączeniem, to w kotletach idealnie do siebie pasują. Mleko sprawia, że masa jest bardziej puszysta, a usmażone mielone lżejsze i delikatniejsze. 

Przepis na soczyste mielone z wodą gazowaną

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją do miski. 
  2. Do cebuli dodaj mięso mielone, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę.
  3. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej wodę gazowaną. Wyrabiaj masę, aż stanie się gładka i jednolita. Uformuj z niej kotlety.
  4. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste.

Smacznego!