W mojej rodzinie mistrzem grillowania jest szwagier. To on umie najlepiej rozpalić grilla i zawsze nadzoruje proces pieczenia. Ale nawet on przyznaje, że to właśnie ja najlepiej doprawiam ryby. A moim sekretem jest banalnie prosta marynata z 5 składników. Niezależnie od tego, czy przyrządzam ryby w całości, czy stawiam na filety, zawsze stosuję tę samą kombinację. A wszyscy dosłownie oblizują się na samą myśl.
Prosta marynata do ryb na grilla
Podana proporcja to marynata mniej więcej na kilogram ryb.
Zobacz także:
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 8 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- opcjonalnie: kolorowy pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Możesz też przecisnąć go przez praskę.
- Listki bazylii również posiekaj.
- W miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny.
- Dodaj czosnek, bazylię, sól i jeśli masz taką możliwość, również kolorowy pieprz w ziarnach. Ja czasem pomijam ten dodatek.
- Wszystko razem dobrze wymieszaj.
- Teraz włóż rybę do marynaty, tak aby w miarę możliwości była dokładnie nią pokryta z każdej strony. Idealnie byłoby pozostawić rybę w marynacie na około 2 godziny. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, możesz grillować od razu - smaki są na tyle wyraziste, że i tak się nieco "przegryzą".
Jakie ryby najlepiej nadają się na grilla?
Jaką rybę wybrać na grilla? Najlepiej taką o dość zwartym mięsie, która nie rozpadnie się na ruszcie. To na przykład łosoś, pstrąg, makrela, halibut, sandacz albo tuńczyk. Dorsz jest delikatniejszy, więc trzeba go grillować w folii, aby uniknąć przykrych rozczarowań.
Częste błędy podczas grillowania ryb
Grillowanie ryb to prawdziwa sztuka, więc nie popełniaj wtedy podstawowych błędów. Pierwszym zwiastunem klęski jest zbyt wysoka temperatura. Ryba może wtedy być przypalona na zewnątrz, a kompletnie surowa w środku. Uważaj też na zbyt długi czas marynowania. 2 godziny to optymalny czas, a jeśli masz trzymać rybę w marynacie przez wiele godzin, lepiej nie marynuj wcale. Kwaśny dodatek soku z cytryny może "ugotować" rybę, zanim zdąży się porządnie ugrillować.
Z czym podawać ryby z grilla?
A z czym serwować grillowane ryby? Najlepiej dokładnie tak samo, jak te pieczone w piekarniku czy smażone na patelni. Dobrym wyborem są ziemniaki pod każdą postacią - ja na grillu stawiam na te pieczone. Ryba z rusztu będzie dobrze smakować po prostu z pieczywem, np. świeżą bagietką. Pamiętaj też o dodatku grillowanych warzyw albo o idealnej surówce. No i nie zapominaj też o odpowiednich sosach. Zwykły ketchup nie załatwi tutaj sprawy. Lepiej sięgnąć po tzatziki, sos jogurtowo-czosnkowy, sos koperkowy albo salsę.