Zapach placków ziemniaczanych po słowacku będzie się u ciebie niósł po całym domu i klatce schodowej, a to wszystko dzięki dodatkom. Placki nadają się do podania zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Sprawdź, jakie przyprawy „zgapili” od nas Słowacy, a na co sami przez tyle lat nie wpadliśmy, robiąc placki ziemniaczane po swojemu. 

Czym słowackie placki ziemniaczane różnią się od polskich?

My doprawiamy nasze placki najczęściej tak prosto, jak można: solą, pieprzem, a pikantnym akcentem dla chętnych jest cebula. Słowacy robią to lepiej. Na 1 kg ziemniaków (obranych) wsypują kilka łyżeczek suszonego majeranku i ścierają do masy nawet około 5 ząbków czosnku. Z cebuli też nie rezygnują. Ścierają ją razem z ziemniakami, na dużych oczkach.

Zobacz także:

Masę zagęszczają porządnie mąką. Musi być gęstsza niż standardowa masa na patelnię, bo słowackie placki są pieczone. Podczas pieczenia cudownie karmelizuje się cebula i czosnek, co tylko dodaje smaku i aromatu. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika podlewa się je masłem, a w połowie czasu pieczenia odwraca i traktuje masłem również po drugiej stronie. 

Przepis na placki ziemniaczane po słowacku

Składniki:

  • 1,2 kg mączystych ziemniaków (typu B lub najlepiej C)
  • 1 pełna łyżka stołowa masła
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 50-70 g mąki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na dużych oczkach tarki, posól lekko, wymieszaj i odłóż na 10 minut.
  2. Ziemniaki i cebulę bardzo starannie odciśnij. 
  3. Przełóż ziemniaki z cebulą do dużej miski, wbij jajka, zetrzyj czosnek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, jednocześnie dodając po trochu mąki. Masa powinna być gęstsza niż na placki ziemniaczane z patelni. 
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 
  5. Roztop i wystudź masło. 
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wykładaj łyżką okrągłe placki. 
  7. Po trzecie uformuj placki ziemniaczane i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Oblej wierzch placków połową rozpuszczonego masła. 
  9. Piecz 20-25 minut w temp. 180 st. C. 
  10. Po upływie tego czasu obróć za pomocą łopatki placki na drugą stronę i posmaruj resztą masła. Piecz kolejne 15-20 minut. 

Z czym podawać słowackie placki kartoflane?

Słowacy mają kuchnię podobną do naszej. Skoro oni „podkradli” nam nasz ukochany majeranek i czosnek, ty możesz podać placki po swojemu lub po słowacku, z typowymi dla naszych sąsiadów, zaskakującymi dodatkami, w tym:

  • z żurawiną
  • z powidłami śliwkowymi
  • z makiem - jak słowackie góralskie kluski, šúľance

Jeśli nie przepadasz za słodkimi dodatkami do placków ziemniaczanych, zaserwuj je z kapustą podsmażaną na boczku, kwaśną śmietaną, gulaszem (mięso pasuje do majerankowych placków jak nic innego) lub bez dodatków.