Zapach placków ziemniaczanych po słowacku będzie się u ciebie niósł po całym domu i klatce schodowej, a to wszystko dzięki dodatkom. Placki nadają się do podania zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Sprawdź, jakie przyprawy „zgapili” od nas Słowacy, a na co sami przez tyle lat nie wpadliśmy, robiąc placki ziemniaczane po swojemu.
Czym słowackie placki ziemniaczane różnią się od polskich?
My doprawiamy nasze placki najczęściej tak prosto, jak można: solą, pieprzem, a pikantnym akcentem dla chętnych jest cebula. Słowacy robią to lepiej. Na 1 kg ziemniaków (obranych) wsypują kilka łyżeczek suszonego majeranku i ścierają do masy nawet około 5 ząbków czosnku. Z cebuli też nie rezygnują. Ścierają ją razem z ziemniakami, na dużych oczkach.
Zobacz także:
Masę zagęszczają porządnie mąką. Musi być gęstsza niż standardowa masa na patelnię, bo słowackie placki są pieczone. Podczas pieczenia cudownie karmelizuje się cebula i czosnek, co tylko dodaje smaku i aromatu. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika podlewa się je masłem, a w połowie czasu pieczenia odwraca i traktuje masłem również po drugiej stronie.
Przepis na placki ziemniaczane po słowacku
Składniki:
- 1,2 kg mączystych ziemniaków (typu B lub najlepiej C)
- 1 pełna łyżka stołowa masła
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 50-70 g mąki
- 5 ząbków czosnku
- 2 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na dużych oczkach tarki, posól lekko, wymieszaj i odłóż na 10 minut.
- Ziemniaki i cebulę bardzo starannie odciśnij.
- Przełóż ziemniaki z cebulą do dużej miski, wbij jajka, zetrzyj czosnek, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, jednocześnie dodając po trochu mąki. Masa powinna być gęstsza niż na placki ziemniaczane z patelni.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Roztop i wystudź masło.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wykładaj łyżką okrągłe placki.
- Po trzecie uformuj placki ziemniaczane i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oblej wierzch placków połową rozpuszczonego masła.
- Piecz 20-25 minut w temp. 180 st. C.
- Po upływie tego czasu obróć za pomocą łopatki placki na drugą stronę i posmaruj resztą masła. Piecz kolejne 15-20 minut.
Z czym podawać słowackie placki kartoflane?
Słowacy mają kuchnię podobną do naszej. Skoro oni „podkradli” nam nasz ukochany majeranek i czosnek, ty możesz podać placki po swojemu lub po słowacku, z typowymi dla naszych sąsiadów, zaskakującymi dodatkami, w tym:
- z żurawiną
- z powidłami śliwkowymi
- z makiem - jak słowackie góralskie kluski, šúľance
Jeśli nie przepadasz za słodkimi dodatkami do placków ziemniaczanych, zaserwuj je z kapustą podsmażaną na boczku, kwaśną śmietaną, gulaszem (mięso pasuje do majerankowych placków jak nic innego) lub bez dodatków.