Choć rabarbar kojarzy się ze słodkimi ciastami, to z powodzeniem można go też wykorzystać w daniach wytrawnych. Pasuje do drobiu, wołowiny czy wieprzowiny. Można z niego przygotować sosy na zimno lub ciepło. Dodasz go do pierogów, klusek czy sałatek. Zrobisz też z niego aromatyczny dodatek, który świetnie się sprawdzi do potraw z grilla.

Co to jest chutney?

Aromatyczny, gęsty sos z warzyw lub owoców znany jest również jako chutney. Nazwa ta wywodzi się z kuchni indyjskiej, choć obecnie znany jest na całym świecie. Tradycyjny chutney przygotowuje się z owoców lub warzyw z rodzynkami, cebulą, czosnkiem, octem i musztardą. Zrobisz go z pomidorów, mięty, ogórków, kolendry czy limonki, a także z rabarbaru. Ten połączony z garścią przypraw tworzy bardzo aromatyczny sos, który pasuje do wielu potraw.

Zobacz także:

Jak zrobić chutney z rabarbaru?

Chutney z rabarbaru robi się w podobny sposób do dżemu. Pokrojone warzywo z dodatkami dusi się przez ponad godzinę w garnku, aż powstanie z niego sos z niewielkimi, wyczuwalnymi kawałkami rabarbaru. Możesz go zrobić zarówno z młodego rabarbaru, jak i ze starszego warzywa, jednak obierz je ze skórki przed gotowaniem. Dodaje się do niego cebulę i czosnek, które wpływają na jego smak, ale również sporo przypraw (jeśli którejś ci brakuje, to spokojnie możesz ją pominąć), dzięki czemu jest też bardzo wyrazisty. Jest pikantny, słodko-kwaśny i bardzo aromatyczny. Gotowy chutney możesz od razu podawać lub zapasteryzować. W słoikach postoi, aż do zimy. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Przepis na chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru
  • 4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki rodzynek
  • 3,5 łyżki imbiru
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Posiekaj również obrany imbir.
  2. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na plasterki. Możesz też pokroić go w ok. centymetrową kostkę.
  3. Do garnka włóż rabarbar, cebulę czosnek oraz cukier, rodzynki, gorczycę, ziele angielskie, imbir, kolendrę oraz pieprz.
  4. Składniki wymieszaj i duś na niewielki ogniu przez ok. pół godziny.
  5. Następnie dodaj do nich miód, ocet, cynamon i goździki.
  6. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 40 minut, aż chutney zgęstnieje, a warzywa się rozpadną.
  7. Gotowy możesz od razu podawać. Świetnie nadaje się też do pasteryzowania w słoikach. W piekarniku pasteryzuj go przez 10 minut w 140 stopniach.