Nie ma to jak ciasta z dodatkiem owoców. Wiosną są wręcz wybawieniem dla podniebienia po trudnym zimowym okresie, w którym jedyne na co można liczyć, to owoce z puszki w syropie. Dlatego też nie ma co się ociągać – przygotuj truskawki, ciasto francuskie i zabieraj się do pracy, by przygotować fantastyczną napoleonkę.

Jak upiec ciasto francuskie na spody?

Wydawałoby się, że w pieczenie ciasta francuskiego to prościzna. W końcu to przecież zwykły gotowiec, który aż prosi się o to, by po prostu włożyć go do piekarnika i poczekać na efekt. Tymczasem dla otrzymania cienki płatów ciasta francuskiego potrzebnych do przygotowania lekkiej napoleonki, trzeba się nieco nagimnastykować.

Zobacz także:

Do upieczenia ciasta w ten sposób przydatne będą ci dwie rzeczy – atomizer do wody (taki sami jakiego używasz do spryskiwania kwiatków) i kratka z piekarnika, która nieraz przydaje nam się  do studzenia wypieków czy pieczenia m.in. zapiekanek. Po co? Już spieszę z odpowiedzią.

Nawilżenie blaszki wodą poprawi rośnięcie ciasta w piekarniku, z kolei kratka spełni inne zadanie – sprawi, że ciasto będzie szło do góry równomiernie, a potem łatwo podzieli się na podobnej grubości blaty. Dokładny opis tego procesu znajdziesz w podpunkcie „przygotowanie”.

Przepis na napoleonkę z truskawkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 litr mleka 
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 saszetki budyniu (łącznie 80 g)
  • 80 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 żółtka jajek 
  • 1 opak. cukru waniliowego 
  • ok. 500 g świeżych truskawek 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta francuskiego.
  2. Ciasto francuskie wyłóż na blachę delikatnie spryskaną zimną wodą. Rozłożone ciasto ponakłuwaj widelcem. Na wierzch wyłóż z kolei kratkę do pieczenia z piekarnika.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie zdejmij kratkę z góry i odwróć ciasto na drugą stronę. Piecz przez kolejne 10 minut. 
  4. Wyciągnij ciasto z piekarnika, wyjmij z blaszki. Odkrój przerośnięte boki i delikatnie podziel wypieczony płat na 3 cienkie blaty.
  5. Teraz pora na masę budyniową. Pół litra mleka wlej do garnka, dodaj budynie, żółtka i mąkę pszenną. Utrzyj na gładką masę za pomocą miksera.
  6. Pozostałe mleko ugotuj w garnku wraz z masłem i cukrem. Gdy zacznie się gotować, wlewaj przygotowaną wcześniej mieszankę cienką strużką i dynamicznie mieszaj, można do tego celu użyć miksera. Odstaw masę do ostygnięcia.
  7. Przygotuj truskawki – umyj je, usuń szypułki i pokrój na połówki lub cieńsze plastry.
  8. Przekładaj blaty ciasta francuskiego masą i truskawkami.
  9. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc – ciasto francuskie lekko wtedy zmięknie, a napoleonka będzie się lepiej kroić.
  10. Oprósz gotowe ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!