Sernik na zimno można zrobić ze spodem z upieczonego biszkoptu i masą z twarogu. Ja jednak wybieram prostszą opcję, która zawsze wychodzi i każdemu smakuje. Zamiast biszkoptu wykorzystuję ciastka, które świetnie nadają się na spód tego sernika, a masę przygotowuję bez sera białego. Znam prostszy sposób.

Prosty sposób na truskawkowy sernik na zimno

Jako spód do sernika na zimno świetnie sprawdzają się podłużne biszkopty, którymi wykładam blachę. Zamiast nich możesz też użyć okrągłych albo ulubionych ciasteczek zblendowanych z masłem. Na biszkopty wylewam serową masę, którą robię z gotowego sera z wiaderka. Wybieram taki z prostym składem. Zwracam też uwagę na jego gęstość. Rzadkie płynne twarogi sernikowe nie sprawdzą się w tym przepisie, ponieważ mogą nie stężeć. Do takiego twarogu wystarczy ubić na sztywno kremówkę, która sprawi, że będzie on lekki i puszysty. Odrobina soku z cytryny przełamie słodycz masy serowej, a świeże truskawki na wierzchu sprawią, że wypiek będzie nie tylko obłędnie smaczny, ale też będzie pięknie wyglądał podany na talerzykach. 

Zobacz także:

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułóż w niej podłużne biszkopty, docinając je w razie potrzeby.
  2. Następnie zrób masę sernikową. Do miseczki przesyp żelatynę i zalej ją zimną wodą tak, aby była całkowicie przykryta. Zostaw ją na kilka minut, aby napęczniała. W tym czasie zimną śmietankę kremówkę ubij z cukrem, aż powstanie jasna i gęsta masa. Napęczniałą żelatynę podgrzej w rondelku na niewielkim ogniu, aż się rozpuści. Ostudzoną wymieszaj z bitą śmietaną. Do śmietany dodaj twaróg wraz z sokiem z cytryny. Całość zmiksuj na niewielkich obrotach, aż się połączą. Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj ją i włóż sernik do schłodzenia do lodówki.
  3. Galaretki przesyp do miseczki i zalej gorącą wodą. Mieszaj je trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź je i włóż do lodówki, aby delikatnie stężały. W tym czasie truskawki umyj, oderwij od nich szypułki i pokrój na plasterki. Wyłóż je na masę serową i zalej tężejącą galaretką. Sernik wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu będzie zwarty i ładnie się pokroi.